FN-eksperter: Iranere med blodsykdom dør på grunn av USAs sanksjoner

0
Sjukehus i Iran / Foto: Pars Today

Sanksjoner har redusert tilgangen til medisin

Av Dave DeCamp, 16. februar, 2023

Dave DeCamp.

FN-eksperter sa denne uken at amerikanske sanksjoner mot Iran forårsaker flere dødsfall blant iranere med talassemi, en medfødt blodsykdom som krever spesialisert medisin.

«Mangelen på tilgang til medisiner har resultert i mange flere dødsfall», sier to FN-eksperter, Alena Douhan og Obiora C. Okafor, ifølge en pressemelding fra FN tirsdag.

«Siden USAs gjeninnføring av sanksjoner mot Iran i 2018, har overholdelsen av sanksjonene eskalert, noe som påvirker importen av livreddende, jernregulerende medisiner for iranske talassemi-pasienter. Dette krenker ikke bare deres rett til helse, men resulterer også i økte komplikasjoner og dødelighet», sier Douhan og Okafor.

USA insisterer på at sanksjonene mot Iran teknisk sett har unntak for humanitære varer. Men historien viser at internasjonale banker og selskaper generelt, helt unngår å gjøre forretninger med tungt sanksjonerte nasjoner på grunn av frykt for å komme på kant med restriksjonene.

«De humanitære unntakene for medisinske varer i amerikanske sanksjonsregler er komplekse og uklare. I tillegg pålegger nyere amerikansk praksis høye bøter mot farmasøytiske selskaper som selger medisin til Iran, noe som utløser frykt i medisinsk, leverings- og forsikringsvirksomhet», sier ekspertene.

De sa at en nøkkelmedisin for talassemi, produsert av det sveitsiske farmasøytiske konsernet Novartis og ingredienser til disse medisinene laget av det franske selskapet Roquette Frères, ble nektet Iran på grunn av sanksjoner. Ifølge FNs pressemelding har Iran et «spesielt høyt» antall talassemipasienter som trenger spesialiserte medisiner under blodtransfusjoner.

Douhan og Okafor sa at lovligheten av amerikanske sanksjoner og håndhevelsen av dem er «tvilsom i henhold til folkeretten». De oppfordret USA til å «sikre at humanitære unntak for medisiner effektivt implementeres, at eventuelle hindringer i finansielle transaksjoner for medisinske formål løftes, og at ingen sekundære sanksjoner pålegges de enkeltpersoner eller enheter som engasjerer seg med Iran og iranske virksomheter i denne forbindelse.»

Douhan er FNs spesialrapportør om virkningen av ensidige tvangstiltak og har tidligere oppfordret til å oppheve alle sanksjoner mot Iran på grunn av deres innvirkning på sivile. Mer nylig har hun oppfordret USA og andre vestlige land til å heve sanksjonene mot Syria i kjølvannet av et ødeleggende jordskjelv som har drept rundt 6000 syrere.

USA utstedte et 180-dagers unntak for sine sanksjoner mot Syria som gjelder for «alle transaksjoner knyttet til hjelpearbeid rundt jordskjelvet». Men Douhan og andre FN-eksperter sier at det ikke er nok og ber om at alle sanksjoner, som er spesielt utformet for å forhindre gjenoppbygging av Syria, heves.


Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

UN Experts: Iranians With Blood Disorder are Dying Due to US Sanctions

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell.

Forrige artikkelI Sveits blir det folkeavstemming om bevaring av kontanter
Neste artikkelEr fugleinfluensa “den neste greia”?
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.