Viktor Orbán: «Vesten er i krig med Russland»

0
Viktor Orbán / Foto: Magyar Nemzet

Den ungarske statsministeren Viktor Orbán er ikke nådig i sin omtale av Vestens krig mot Russland i Ukraina. i en samtale med 15 journalister ga han nylig sin analyse av krigen og situasjonen i Europa. Han var ikke nådig mot sine europeiske kolleger: De vet ikke hvem de er, sa han. Og om Vestens situasjon sa han: Vi er i enormt store vanskeligheter! Orbán mener at krigen fort kan bli verre. Her er et utdrag av samtalen:

Vesten forstår ikke at tiden er på Russlands side i Ukraina. Russland er et stort land, og kan mobilisere en enorm hær. Ukraina går allerede tom for tropper. Når det skjer, hva så?

«Vi er i store, store problemer,» sa han om Vesten. Hvis Russlands kommende våroffensiv viser seg vellykket, vil NATO-landene bli stilt overfor spørsmålet om de må sende inn soldater for å kjempe for Ukraina? Dette er ikke noe Orbán tror det amerikanske folket ønsker, men det er helt foran i hodet blant et økende antall europeere, fra land som vil bli bli ødelagt hvis krigen sprer seg.

Virkelig? NATO-tropper som kjemper mot russere i Ukraina?

Ja, sa Orbán. Det høres sprøtt ut i dag, «men hvis du ser på tendensen til hvordan vi kom til dette punktet i dag, kan det ikke utelukkes.»

Vesten er «i en krig med Russland. Det er realiteten,» sa han. «Hver dag beveger vi oss lenger inn i den.»

Viktor Orbán ønsker ikke at Vesten skal være i krig med Russland. Han presser på for fred, og har stått på det fra begynnelsen, og sa at det er ingen vinner fra denne krigen. Men han sier at altfor mange i Vesten lurer seg sjøl når det gjelder hva som egentlig skjer – og hva som kan skje. Vesten tror kanskje at de ikke er i krig med Russland, men ved å sende flere og flere våpen, og komme nærmere faktisk troppeintervensjon, spiller vestlige ledere et ekstremt farlig spill med seg sjøl, med Russland og med vestlig offentlighet.

En journalist spurte statsministeren om han trodde krigen kunne bli en kjernefysisk krig. «Jeg kan ikke utelukke at de ville bruke atombomber». Han presiserte at han snakket om taktiske atomvåpen på slagmarka, ikke soppskyer over Warszawa og Berlin. Jeg tror det ikke, «men jeg kan heller ikke utelukke det.» Hvis Ukraina på en eller annen måte, ved hjelp av vestlige våpen, kommer til det punktet å krysse grensen til russisk territorium, vil framtida til verden bli så lys at Vesten må bruke solbriller.

Selv om Ukraina har «hatt noen fantastiske suksesser mot Russland», sa Orbán, men «på lang sikt er ikke vi i Vesten på vinnersida, spesielt med tanke på Russlands produksjonskapasitet.

Orbán snakket om å være den eneste dissenter blant de 27 EU-lederne om Ukrainas krigspolitikk. Han sa det er veldig frustrerende, fordi kollegene hans i ledelsen ikke vil diskutere hvor klokt det er å føre denne krigen. Hvorfor ikke?

«De vet ikke hvem de er,» sa han.

Han forklarte at hvis du spurte dem om å definere seg sjøl i forhold til krigen, ville de si: Jeg er leder for et land som står på den rette siden av historien. Denne overbevisninga, og samtidig bli presset hardt av Washington, så vel som «frykt for de liberale mediene,» er det som motiverer deres tenkning – ikke en vurdering av hva som er i deres egne lands interesse. Orbán sa at han ser på sin rolle som den valgte lederen av Ungarn for å hjelpe folket sitt med å takle utfordringene de står overfor i dag, og forberede dem på morgendagens utfordringer. «Men jeg ser ut til å være den eneste som oppfatter [jobben] på den måten,» sa han.

Kommentar: Det er nå bare de med en ekstrem evne til å narre seg sjøl som ikke skjønner at dette er en krig mellom NATO og Russland der ukrainernes rolle er å blø.

Forrige artikkelFilippinene, USAs nye oppmarsjområde mot Kina?
Neste artikkelDenne gangen er det annerledes