Russisk militærdelegasjon møter kurdere i Nord-Syria

0
Den russiske hæren på oppdrag i det nordlige Syria. Foto: Kurdistan 24

Av redaksjonen i The Cradle.

Den libanesiske avisa Al-Akhbar rapporterte 19. januar 2023 at det ble holdt et møte mellom en russisk militærdelegasjon og kurdiske representanter i den nordlige syriske byen Ain al-Arab.

Kurdiske kilder sa til avisa at møtet fokuserte på å sikre Ain al-Arab, også kjent under det kurdiske navnet Kobani, ettersom den nordlige syriske byen er blant hovedmålene for Ankaras lenge varslede bakkeoffensiv mot kurdiske styrker i Nord-Syria.

Ifølge kildene ble de kurdiske representantene informert av general Alexander Alkous – den russiske generalen som leder Moskvas delegasjon – at Russland er forberedt på å støtte byen når det gjelder helse, utdanning og grunnleggende tjenester.

Dette falt sammen med en fornyelse av det tyrkiske militære bombardementet mot posisjonene til de syriske demokratiske styrkene (SDF) i Ain al-Arab 18. januar, så vel som andre områder over hele Nord-Syria, noe som vekket kurdisk frykt for at den tyrkiske operasjonen er nært forestående. Det falt også sammen med et møte mellom Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu og USAs utenriksminister Anthony Blinken i den amerikanske hovedstaden.

Al-Akhbar avslørte også at det russiske forsoningssenteret jobber med å rekruttere frivillige fra de arabiske stammene over det nordlige Syria, for å motvirke USAs innsats for å gjenopplive Raqqa Revolutionary Brigade, som Washington har som mål å slå sammen med en «restrukturert» versjon av SDF. Rapporten legger til at Ankara, under møtet 18. januar mellom Blinken og Cavusoglu, uttrykte en «kategorisk» avvisning av Washingtons plan.

I tillegg antyder Al-Akhbar at Ankara «holder seg til [veien]» for forsoning med Damaskus.

En dag før møtet i Washington ble det holdt et møte av flere EU-representanter i Brussel, med sikte på å bekrefte «fortsettelsen av den eksisterende EU-posisjonen, som utgjør en avvisning av enhver normalisering med Damaskus, en nektelse av å oppheve sanksjoner, og blokkeringen av forsøk på å sette i gang gjenoppbyggingen av Syria», ifølge Al-Akhbar .

Imidlertid er det bare de væpnede ekstremistiske terroristene ledet av Hayat Tahrir al-Sham (HTS) som er på linje med USA og EU når det gjelder holdninga til tyrkisk-syrisk forsoning.

Som et resultat av dette har HTS og andre ekstremistiske væpnede grupper trappet opp bakholdsoperasjoner og angrep mot den syriske hærens utposter den siste uken. Seinest 18. januar kom det til kraftige sammenstøt mellom de syriske styrkene og ekstremistiske militser på landsbygda i Aleppo.

Les også: Kurdish delegation leaves Damascus on ‘positive’ note

Forrige artikkelHva gjør vi når krigen er tapt?
Neste artikkelE-poster avslører hvordan regjeringa i USA styrte knebling av covid-19 dissens på Facebook