Kiev viser tegn på desperasjon

0
Alexei Danilov med kart over potensiell demilitarisert sone. [Kilde: johnhelmer.net]

Mens krigen raser for fullt i Ukraina og krigstrøttheten begynner å merkes i Europa pågår det et diplomati som handler om sluttspillet og Ukrainas framtid etter krigen. Den erfarne australske Moskva-korrespondenten John Helmer skriver om dette underhåndsdiplomatiet i denne artikkelen, og skriver at det snakkes om «en koreansk løsning». I Moskva er det liten interesse for dette. «Vi vil ikke gjenta fortidas feil», sies det der. Red.


Av John Helmer, Dances with Bears, Covert Action Magazine,13. januar 2023 

Ukraina sender USA en SOS om store forventede militære tap i kommende russisk vinteroffensiv

En ledende ukrainsk regjeringsrepresentant har innrømmet at en demilitarisert sone for å dele slagmarken, beskytte den russiske østsiden av landet mot USAs og NATOs langtrekkende angrep, og deling av Ukraina er i forhandlinger.

«Vi blir for tiden tilbudt det koreanske scenariet,» kunngjorde Alexei Danilov 8. januar.

Danilov, opprinnelig fra Lugansk, er nestleder for Det nasjonale sikkerhets- og forsvarsrådet, og nummer to i rang etter president Vladimir Zelensky. «[Dette er] den såkalte betingede ’38. parallellen’,» sa han til lokale journalister. «Her er ukrainere, men der er ikke ukrainere som her. Russerne vil nå finne på hva som helst. Jeg vet med sikkerhet at et av alternativene de kan tilby oss er ’38. breddegrad.’»

Danilov hevdet at en av kildene til forslaget er Dmitry Kozak. Offisielt er han nestleder for presidentstaben. I 2020–21 var han Kremls sjefsforhandler om Minsk-avtalene med Kiev-regimet og i Normandie-formatet med Tyskland og Frankrike; for å se Kozaks detaljerte oversikt over disse forhandlingene, les dette.

Dmitry Kozak [Kilde: en.kremlin.ru]

Danilov sier nå at Kozak «møter tidligere politikere i Europa og formidler gjennom dem budskapet om at russerne er klare til å gjøre innrømmelser for å fikse dagens status quo og tvinge Ukraina til en våpenhvile».

Danilov sa ikke at han, Zelensky og generalstaben for Ukraina-USA har avvist ideen.

I stedet hevdet han at den koreanske DMZ, demilitariserte sonen, har vist seg å være en feil:

«Danilov sa at under et nylig møte bemerket koreanske representanter at etableringen av delingen av den koreanske halvøya i to deler langs den 38. breddegrad var en feil, da innrømmelsene som ble gjort på 1950-tallet etter krigens slutt mellom Nord-Korea og Sør-Korea, for tiden fører til problemer.»

Det er uklart hvilket møte Danilov siktet til, om noe. Pressen i USA har nevnt feilen til visepresident Kamala Harris i september i fjor med å forsnakke seg om «Republikken Nord-Korea».

Kilder i Moskva mistenker at Danilov forsøker å lette presset som nå vokser på de ukrainske generalene fra USA og NATO-kommandoen, for å vurdere en våpenhvile før russerne starter sin forventede generelle vinteroffensiv.

Ved å avsløre og prøve å presse amerikanerne, er Danilovs bemerkning et signal om at den virkelige amerikanske vurderingen er at et mye større tap av militær kapasitet, territorium og levedyktig økonomi vil bli resultatet av den russiske offensiven – med mindre ukrainerne kjøper seg tid med en våpenhvile og start av langvarige forhandlinger om våpenstillstand.

Stavkas reaksjon på dette har vært president Vladmir Putins eksplisitte fordømmelse av taktikken om å kjøpe tid, etter at den tidligere tyske kansleren Angela Merkel avslørte i forrige måned, bruk av samme taktikken i 2015, og den tidligere franske presidenten Francois Hollande gjentok denne avsløringen 28. desember.

François Hollande [Kilde: kyivindependent.com]

«Vesten løy for oss om fred,» sa Putin i sin nyttårstale den 31. desember, «mens de forberedte seg på aggresjon, og i dag nøler de ikke lenger med å åpent innrømme det og kynisk bruke Ukraina og dets folk som et middel til å svekke og splitte Russland. Vi har aldri tillatt noen å gjøre dette, og vi vil ikke tillate det nå.»

Putin bekreftet også meldingen med en koreansk referanse. «Russiske soldater, militssoldater og frivillige kjemper nå for sitt hjemland, for sannhet og rettferdighet, for pålitelige garantier for fred og Russlands sikkerhet». Putin antydet at den smale 4-kilometersdybden og den korte 240 km lange koreanske demilitariserte sonen ikke er «pålitelige garantier for sikkerhet».

Danilovs avsløring har blitt fullstendig oversett av mainstream medier i vesten, av alternative medier og av amerikanske tenketanker som hevder å være positive til forhandlinger.

Kilder i Moskva mener Danilovs signal indikerer angst i Kiev, ikke bare ved sammenbruddet av fronten ved Soledar og Bakhmut, men ved utsiktene til at den følgende russiske offensiven angriper nordover fra Sumy til Kharkov og Poltava; i sentrum rundt motorveien E50 inn i Dniepropetrovsk; og i sør for å samtidig blokkere Odessa.

«Jeg har ikke sett en seriøs diskusjon i Moskva om en demilitarisert sone i det hele tatt,» ifølge en kilde i Moskva og kilder i Donbass. De tror Danilov rapporterer hva amerikanerne forteller Kiev.

«Kozak har blitt deaktivert i Moskva siden juli i fjor,» ifølge en annen kilde. «Det er derfor det gir desto mer mening [for ukrainerne] å referere til ham og ikke til ekte forhandlere, ikke til en troverdig russisk person. Danilov forsøker å benekte et forslag fra en ikke-person. Han og Zelensky setter Pentagon på det nivået – med andre ord, de sender en melding til [utenriksminister Antony] Blinken, [viseminister Wendy] Sherman og [undersekretær Victoria] Nuland, eller hvem ukrainerne tror vil redde dem fra det amerikanske militærpresset nå.»

De russiske kildene bemerker at det ikke har vært noen annen offentlig anerkjennelse av endringen i amerikansk tenkning; de tolker pressens rapportering av løfter om amerikanske pansrede kampvogner (AFV-er), tyske og britiske stridsvognleveranser, til å bety det motsatte av opptredenene. «Tiden vil ha løpt ut for levering av Strykers og Bradleys, Leopards og Challengers i øst. Så disse presseløftene om levering er for den siste befestningen av de vestlige linjene som forsvarer regimet mellom Lvov og Kyiv. Det er mellom Zhitomyr og Vinnitsa, deretter Rivne og Chernopil».

En nordamerikansk veterankilde maner til tålmodighet. «Bradleys kan bli fremskyndet, så spørsmålet nå er om alt ukrainerne kaster inn i kampen vest for Artemovsk-Soledar-Seversk-linjen til Dniepropetrovsk, inkludert tvangsrekruttering av sivile i Kharkov by, bare er en bakvaktsaksjon for å oppholde russerne og skape tid til forsterkningene å ankomme.»

En kanadisk militærkilde sier at Ontario-produserte Strykers «allerede er levert til de østlige linjene. De kjenner faren for et gjennombrudd og er fast bestemt på å i det minste bremse det. Det kan de ikke gjøre uten AFV-er.» Russiske kilder publiserte en observasjon av kjøretøyet 31. desember.

En kanadisk reporter brukte ei uke på å erkjenne at 39 kanadiske APV-er hadde blitt levert, de fleste av dem til «enheter i bakområdet for trening og bli kjent med utstyret», og deretter, etter at de ble avslørt i lokale medier, «i tykk gjørme ved en uidentifisert del av den ukrainske fronten».

En veteran fra NATOs stridsvognoperasjoner i Afghanistan legger til: «Med nødvendighet kommer stridsvognene senere. Det tar mye lengre tid å trene mannskapene, enn si celler for vedlikehold. Å sette opp logistikken vil også være mye vanskeligere. I Afghanistan krevdes det mye for å støtte stridsvogner – til og med bare en skvadron av dem.»

En kilde i Moskva legger til en strategisk betraktning: «Pentagon vil kanskje avverge en stor russisk operasjon med en demilitarisert sone, men ukrainerne, tyskerne og utenriksdepartementet ønsker å se baktroppsaksjonen fordi de tror de kan påføre russerne et stort tap av liv. Jeg er overbevist om at de ikke ønsker en demilitarisert sone, en DMZ, før russerne kjemper seg til grensene i regionene de allerede har innlemmet. Deres oppfatning er at russerne vil være for svake til å ta noe mer. De vil ikke ha noe imot enda en kjøttkvern som Bakhmut. Det er ikke barna deres som dør. I verste fall tror ukrainerne at en DMZ vil være innenfor eller på grensen til den russiske sonen. Det ville frigjøre dem til å begynne å forberede seg på den neste store krigen om noen år.»

Konsensusen blant russernes kilder er: «Dette er alle tap-tap-forslag for oss, og det er derfor vi ikke har hørt at dette blir diskutert seriøst. Det som trengs er ukrainsk kapitulasjon. Dette er grunnen til at de fleste russere ser våpenhvile som en russisk overgivelse, fordi det betyr at ingen av de uttalte målene for operasjonen er oppnådd. Mer enn ved Minsk i 2015 vil Ukraina bli bevæpnet på nytt og forberedt på den neste store kampen.»

Patriark Kirill IIs julebudskap. [Kilde: johnhelmer.net]

Danilovs avsløring setter Putins ortodokse jule-våpenhvile mellom 6. og 7. januar i en helt annen sammenheng. «Etter å ha vurdert talen fra Hans Hellighet patriark Kirill,» sa presidenten, «instruerer jeg forsvarsministeren i Den russiske føderasjon om å innføre en våpenhvile langs hele kontaktlinjen i Ukraina fra kl. 12.00 den 6. januar 2023 til kl. 24.00 den 7. januar 2023. Ettersom et stort antall ortodokse kristne bor i området med fiendtligheter, oppfordrer vi den ukrainske siden til å erklære en våpenhvile for å tillate dem å delta på gudstjenester på julaften så vel som på 1. juledag.»

Her er teksten til Kirills melding, som unngikk en anbefaling av denne typen, klikk for å lese.

I ettertid ble våpenhvilen avvist av Kiev, og den russiske siden registrerte mange brudd, inkludert forflytning av tungt artilleri i rekkevidde av Lugansk og Donetsk-regionens mål. «Griser har ingen tro,» svarte Dmitrij Medvedev, ekspresidenten og nå nestleder i Sikkerhetsrådet. «Og ingen medfødt følelse av takknemlighet. De forstår bare rå makt.»

Etter Soledars fall, kvelden den 10. januar, er det tegn på at den ukrainske generalstaben ikke vil fortsette å følge ordrene fra verken Washington eller Zelensky og Danilov, om å fortsette kjøttkvernforsvaret på østfronten, i hvert fall ikke før en «andre forsvarslinje» kan dannes, ifølge lekkasjen.

Beviset på slagmarkskartet er at den russiske generalstaben har besluttet å la korridorene stå åpne for NATO-tropper og våpen som skal forsynes fra Polen, og å la ukrainske flyktninger reise ut. Imidlertid blir jernbane- og veikryss, varehus, kjøretøylagre, elektriske nettenheter og drivstoff og andre lagre rammet gjentatte ganger, vest og øst for Kiev.

Ukraina-kart – mål på slagmarken etter julens våpenhvile

Når russiske og vestlige analytikere kartlegger de økonomiske og militære evnene til det ukrainske territoriet som ville ligge vest for Dnepr-elvens demilitariserte sone (UMZ) – blir det klart at resten av staten vil ha mistet evnen til å brødfø seg selv; og vil mangle elva eller havnene til å eksportere mais, hvete, solsikkeprodukter eller raps uten russisk og tyrkisk avtale.

I mangel av havner og flyplasser vil det vestukrainske territoriet, uten gårder, gruver og smelteverk til å produsere mat eller metaller for handel, bli redusert til en våpenplattform avhengig av importerte kontanter og våpen for statens eneste gjenværende eksport – permanent krig mot Russland.

[Kilde: fas.usda.gov]

Til dags dato har amerikanske, kanadiske, tyske og britiske politikere vært ettertrykkelige på at de har parlamentets stemmer og vil nøytralisere innenlandsk motstand mot deres uansett hva krigen koster politisk. (Overs.uthevelse)

Russiske kilder legger til at det ikke er noe bevis for at Kreml, Stavka og generalstaben ikke tar hensyn til dette i planleggingen av overgangen fra den spesielle militære operasjonen til den generelle militære operasjonen. Hva dette betyr, sa en kilde, er at målet om avnazifisering, fra 24. februar 2022, nå er praktisk talt umulig. «DMZ er umulig for oss fordi det vil overlate til de ukrainske nazistene å fortsette å ruste opp, akkurat som Merkel og Hollande har sagt. Dette betyr at det ikke kan være noen demilitarisert sone – det må være ukrainsk kapitulasjon og overgivelse.»

En NATO-kilde spekulerer i mentaliteten til sine kolleger i Washington: «DMZ må være stor og dyp, uansett strukturen til styrkene som skaper og opprettholder den. Spørsmålet som ruver stadig større og truende i mitt sinn, er hvordan jeg skal få USA og NATO til å forstå at å fortsette å presse sin ukrainske kontrollør vil føre til en pris på sjakkbrettet de ikke er villige til å betale?»

Bevisene fra de daglige rapportene fra den polske grensevakten bekrefter at den russiske strategien er å la korridoren være åpen for utgang av ukrainske sivile og deretter slå til etter at de innkommende utenlandske troppene og deres utstyr er utplassert på deres bakre samlingsområder.

De uthevede tallene for ukrainsk forflytning til Polen indikerer flyktninger som reagerer på den russiske krigføringen mot ukrainske elektrisitetsverk og den kommende vinteren. De tilsvarende, uthevede tallene for bevegelse fra Polen til Ukraina, inkluderer polske og andre utenlandske tropper som beveger seg under sivilt dekke. [Kilde: twitter.com]

Kilder i Moskva kommenterer. «Russerne vil ikke tolerere halve tiltak. Ikke som den sovjetiske tilbaketrekningen fra Afghanistan, ikke som Jeltsin i Serbia. Ikke som Nord Stream eller Krimbroen. Ikke nå. Les Putins lepper.»

Dette er en referanse til Putins tale til det utvidede forsvarsdepartementet og militære staber den 21. desember. 

«Vi vil ikke gjenta feilene fra fortiden, da vi skadet vår økonomi for å øke vår forsvarsevne, uansett om det var berettiget eller ikke. Vi kommer ikke til å militarisere landet vårt eller militarisere økonomien, først og fremst fordi vi ikke har behov for å gjøre det på dagens utviklingsnivå og med strukturen i økonomien vi har. Igjen – vi har ikke til hensikt å gjøre det, og vi vil ikke gjøre ting vi egentlig ikke trenger, til skade for vårt folk og økonomien, den sosiale sfæren. Vi vil forbedre det russiske forsvaret og hele den militære komponenten. Vi vil gjøre det rolig, rutinemessig og konsekvent, uten hastverk. Vi vil nå våre mål om å styrke vår forsvarsevne generelt, samt møte målene for den spesielle militære operasjonen».

«Den store delen av NATO-ligningen,» kommenterer den nordamerikanske veteranen, «burde være det russiske budskapet – ‘fortsett å komme. Dere vil alle bli ødelagt.»


Originalartikkelen:

Kiev Shows Signs of Desperation

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell.


John Helmer (født 1946) er en australskfødt journalist og utenrikskorrespondent med base i Moskva i Russland siden 1989. Han har fungert som rådgiver for regjeringssjefer i Hellas (Andreas Papandreou), USA (Jimmy Carter) og Asia, og har også jobbet som professor i statsvitenskap, sosiologi og journalistikk.

Han publiserer sine artikler blant annet på Dances with Bears.


Signerte artikler står for forfatterens regning og gjenspeiler ikke nødvendigvis redaksjonens oppfatninger.

Forrige artikkelAstrid Stuckelberger vitnet: – WHO har gått fra å være rådgivende til instruerende
Neste artikkelKinas Zero Covid-politikk har rammet både fødselsrate og BNP
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.