Protestbevegelsen mot SDF og USAs okkupasjon i Syria utvides

0
SDF-soldater i Syria. Photo credit: Middle East Online

USA har nylig bekreftet at de ikke har noen planer om å forlate Syria eller avslutte sanksjonene mot landet.

Av The Cradle – 27. desember 2022

Ifølge det syriske nyhetsbyrået SANA fortsetter demonstrasjonene mot de USA-støttede Syrian Democratic Forces (SDF) og den amerikanske okkupasjonen i Syria å vokse.

Demonstrantene krever utvisning av amerikanske styrker og deres regionale allierte fra Deir Ezzor-provinsen.

Aktivister som blir sitert av det syriske nyhetsbyrået rapporterte at innbyggerne i landsbyen Al-Atala blokkerte veier med brennende dekk og sang slagord mot SDF.

Lokalbefolkninga krever utvisning av styrkene og ønsker å reise straffeforfølging av kommandantene for påståtte forbrytelser de angivelig har begått i regionen, samt tjuveri av nasjonale ressurser som olje.

Det kurdiskedominerte SDF administrerer det meste av den oljerike Al-Jazira-regionen og mottar våpen, penger og opplæring fra amerikanske okkupasjonsstyrker.

Den 25. desember brøt det ut protester mot SDF på landsbygda i Deir Ezzor. Demonstrantene fordømte den påståtte kidnappinga av to jenter som hadde søkte tilflukt der. Jentene ble angivelig voldtatt og drept, og likene ble dumpet i en landsby på den vestlige landsbygda i Deir Ezzor. .

I mellomtida, ifølge en rapport publisert av den libanesiske Al-Akhbar, forsøker USA for tida å gjenoppbygge Liwa Thuwwar al-Raqqa (Raqqa Revolutionary Brigade) – en tidligere islamistisk milits som er motstandere av regjeringa i Damaskus.

Rapporten slår fast at USAs innsats er rettet mot å blidgjøre Tyrkia ved å lette tilbaketrekninga av de syriske demokratiske styrkene (SDF) fra grensa – slik Ankara har krevd – og erstatte den med en gjenopplivet versjon av den tidligere opposisjonsgruppa for å tjene som en buffersone på den syrisk-tyrkiske grensa.

I et nylig møte ba amerikanske offiserer gruppas leder om å konsolidere en styrke på 3000 krigere og forsikret ham om at Washington ville sikre deres månedlige lønnsslipper.

Washingtons plan for å gjenopplive gruppa kommer mens USA kontinuerlig forsøker å styrke fotfestet til sin okkupasjon i Syria, spesielt i Raqqa, hvor de har planlagt å bygge en ny militærbase.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.