Er Russland virkelig grunnen til at Mali fortsetter å skyve Frankrike unna?

0
Abdoulaye Diop - Malis minister for utenrikssaker og internasjonalt samarbeid deltok på en pressekonferanse med Russlands utenriksminister Sergei Lavrov (ikke avbildet), i Moskva, Russland 20. mai 2022. Foto: Yuri Kadobnov

Om antikoloniale følelser som sveiper gjennom Frankrikes tidligere kolonier

Av Vijay Prashad

21. november 2022 la Malis midlertidige statsminister oberst Abdoulaye Maïga ut en uttalelse på sosiale medier for å si at Mali har besluttet «å forby, med umiddelbar virkning, alle aktiviteter utført av frivillige organisasjoner som opererer i Mali med finansiering eller materiell eller teknisk støtte fra Frankrike .» Noen dager før denne uttalelsen kuttet den franske regjeringen offisiell utviklingshjelp (ODA) til Mali fordi den mente at Malis regjering er «alliert med Wagners russiske leiesoldater». Oberst Maïga svarte med å si at dette er «fantasifulle påstander» og et «utflukt ment å lure og manipulere nasjonal og internasjonal opinion.»

Spenningen mellom Frankrike og Mali har økt i løpet av 2022. Den tidligere kolonimakten returnerte til Mali med en militær intervensjon i 2013 for å bekjempe fremveksten av islamistiske opprør i den nordlige halvdelen av Mali; i mai 2022 kastet den militære regjeringen i Mali ut de franske troppene. Denne avgjørelsen i mai kom etter flere måneder med anklager mellom Paris og Bamako som speilet fremveksten av anti-franske følelser over Sahel-regionen i Afrika.

Et nytt utbrudd av anti-kolonial følelse har feid gjennom Frankrikes tidligere kolonier, der debattene nå er sentrert rundt det å bryte med Frankrikes kvelertak på deres økonomier og avslutte den militære intervensjonen fra franske tropper. Siden 2019 har landene som er en del av den vestafrikanske økonomiske og monetære unionen og det økonomiske og monetære fellesskapet i Sentral-Afrika sakte trukket seg tilbake fra fransk kontroll over økonomiene sine (for eksempel i 2020 kunngjorde franskmennene offisielt at for Vest-Afrika , ville det avslutte kravet til land om å deponere halvparten av sine valutareserver hos det franske statskassen gjennom det gamle koloniale instrumentet CFA-francen). Ifølge en historie som sirkulerte i Vest-Afrika og Sahel – gitt troverdighet i en e-post sendt av en «uoffisiell rådgiver» til den tidligere amerikanske utenriksministeren Hillary Clinton – en av grunnene til at Frankrikes daværende president Nicolas Sarkozy ønsket å styrte Libyas Muammar Gaddafi i 2011 var fordi den libyske lederen hadde foreslått en ny afrikansk valuta i stedet for CFA-francen.

Frankrike avviser at årsaken til denne spenningen med Mali skyldes den nye antikoloniale stemningen. Den franske regjeringen sier at det helt og holdent skyldes Malis intimitet med Russland. Malis forsvar har i økende grad etablert tettere bånd med den russiske regjeringen og militæret. Malis forsvarsminister oberst Sadio Camara og luftforsvarets stabssjef general Alou Boï Diarra anses å være «arkitektene» bak en avtale som ble inngått mellom det maliske militæret og Wagner-gruppen i 2021 om å hente inn flere hundre leiesoldater til Mali som en del av kampanjen mot jihadistgrupper.

Wagner-soldater er i Mali, men de er ikke årsaken til bruddet mellom Paris og Bamako. Det antikoloniale temperamentet kom før Wagners inntreden, som Frankrike bruker som en unnskyldning for å dekke over sin ydmykelse.


Vijay Prashad er en indisk historiker, redaktør og journalist. Han er forfatterstipendiat og sjefskorrespondent ved Globetrotter, sjefredaktør for LeftWord Books, og direktør for Tricontinental: Institute for Social Research.

Artikkelen ble først publisert på hans Substack


På steigan.no kan du lese mange artikler om Mali

Forrige artikkelVenstresida og antiimperialismen (refusert av Klassekampen)
Neste artikkelSCOTT RITTER: Merkel avslører Vestens dobbeltspill
Vijay Prashad er en indisk marxistisk historiker og kommentator. Han er administrerende direktør for Tricontinental: Institute for Social Research, sjefredaktør for LeftWord Books, og en senior ikke-resident stipendiat ved Chongyang Institute for Financial Studies, Renmin University of China.