Barnehager er underfinansiert av myndighetene og velter utgiftene over på allerede pressede foreldre

0
Demonstranter i London deltar på "Mummies March" for å kreve at regjeringen løser problemene med økende barnepasskostnader, 29. oktober 2022 | Vuk Valcic/Alamy Live News

Foreldre i Storbritannia vurderer å slutte å jobbe.

OpenDemocracy skriver om ungdomsskolelærer Ellis og mannen hennes som bruker rundt 1900 pund per måned på barnepass for sine tre barn, noe som er omtrent det samme som en av lønnsutbetalingene.  

Av Romy Rohmann

Et nytt brev fra barnehagen varslet om nye prisøkninger på nyåret. Familien veit ikke hva de skal gjøre, de har allerede pantsatt boligen sin.

OpenDemocracy skriver at frokosttilbud og skolefritidsklubber for et barn koster £15 pr barn pr dag og barnehage £62 for et barn pr dag.

Fra nyttår vil prisen for barnehage gå opp til £70, noe som er en økning på nesten 13 %.

Den nåværende inflasjonsraten i Storbritannia er 11,1 %, og Bank of England forventer ikke at den vil falle før midten av 2023.

Pengebekymringer er noe som bekymrer familien hele tida, og i denne familien er de to i jobb. Hun har i tillegg tatt seg ekstrajobb som veileder utenom skoletiden.

Deres historie vil oppleves kjent for mange foreldre over hele landet. De som er aleine vil sjølsagt merke dette mye hardere.

Storbritannina har en ordning med 15 timers gratis barnepass i uka for de yngste i 38 uker, men barnehageleverandørene sier at dette ikke dekker de kostnadene de har og fakturerer dermed foreldre for merkostnadene.

Barnehageeiere melder også om at de vil komme med  ny prisøkning i juli.

Med de økte drivstoffutgiftene blir også kostnadene med transport til barnehage og jobb så høye at mange foreldre vurderer at en slutter å jobbe for å bli hjemme en periode.

Kvinner som oftest er de med lavest inntekt blir dermed «presset» til å bli hjemmeværende.

OpenDemocracy skriver at undersøkelser viser at en tredjedel av nybakte foreldre har tatt beslutningen om at de ikke har råd til å få flere barn, og 61 % av kvinnene som har avbrutt et ønsket svangerskap sier at barneomsorgskostnader spilte en rolle i den avgjørelsen.

https://www.opendemocracy.net/en/childcare-costs-increase-nursery-inflation-cost-of-living-crisis-england-uk/

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.