Araberstatene beveger seg bort fra USA i retning Kina

0
Chinese President Xi Jinping meets with King Salman bin Abdulaziz Al Saud of Saudi Arabia at Riyadh's al-Yamamah Palace in Saudi Arabia, Dec. 8, 2022. (Xinhua/Huang Jingwen)

Tektonisk skifte i Gulfen.

Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater har vært bærebjelker for USAs sterke posisjon i Midtøsten, og via petrodollaren også forutsetninger for USAs økonomiske hegemoni. Den tida går mot slutten.

Kinas president Xi Jinping har besøkt Saudi-Arabia og har hatt møter både med toppledelsen i kongeriket, men også med ledere for Kuwait, Palestina, Egypt, Sudan, Irak, Marokko, Algerie, Libanon og andre arabiske stater. Alle signaler går ut på at besøket og møtene var svært vellykte.

Kong Salman snakket om en «omfattende strategisk partnerskapsavtale».

Det handler om en saudi-kinesisk avtale som proklamerer omfattende strategisk partnerskap; beslutning om toårige toppmøter for de to statsoverhodene; 34 investeringsavtaler som dekker grønn energi, transport, logistikk, medisinsk industri og konstruksjon; sammenkopling av Saudi-Arabias Vision 2030 med Kinas silkeveibelte BRI. Det ble undertegnet et memorandum of understanding (MoU) med Huawei for å styrke investeringer i mobile tjenester og etablere «smart industriell infrastruktur» i viktige saudiske byer. Det opprettes en «Saudi-hub» for kinesiske selskaper som opererer regionalt og så videre.

I energipolitikken betyr det at verdens største oljeprodusent og verdens største kjøper av olje går sammen, og det vil ha vidtrekkende, for ikke å si epokegjørende virkning på det globale olje- og energimarkedet.

Den erfarne indiske diplomaten M. K. Bhadrakumar kaller det et geopolitisk tektonisk skifte.

The Middle East Eye rapporterte at Xis besøk «vil heve disse økonomiske synergiene til et nytt nivå og en mulig frihandelsavtale, oljeavtaler i yuan og medlemskap i BRICS Plus som i stor grad vil styrke Gulf-Kina-båndene og ytterligere utfordre USAs hegemoni.»

Les: China-Arab summit: What’s on the table? Perhaps the future of the Gulf

Besøket signaliserer Beijings økende innflytelse i Vest-Asia midt i en svært anstrengt relasjon mellom USA og Saudi etter at Saudi-Arabia nektet å imøtekomme president Bidens bønn til kongeriket om å øke oljeproduksjonen og Riyadhs avvisning av USAs krav om å kutte båndene med Kina og Russland.

Det er ikke bare det at USA har mislykket i å få araberstatene, og da ikke minst Saudi-Arabia, til å danse etter sin pipe. Araberstatene velger sin egen kurs og den betyr samarbeid med både Kina og Russland.

Vi opplever avvikling av USAs globale hegemoni i sanntid, og det går fort.

Forrige artikkelDanmark dropper retningslinjer for corona
Neste artikkelEr Amerika fortsatt Europas allierte?