ADL erklærer Ukrainas Azov-bataljon ikke lenger som «ytre høyre»

0

Av Alexander Rubinstein – 8. desember 2022

Alexander Rubinstein.

Anti-Defamation League (ADL) har sendt e-post til The Grayzone med forsvar av Azov-bataljonen og nektet å fordømme Pentagon for å hedre en veteran fra gruppen som har nazi-inspirerte tatoveringer.

(Se artikkel om Anti-Defamation League.)

En e-post fra Anti-Defamation League til The Grayzone 9. november ga et forskrudd forsvar av Ukrainas Azov-bataljon. Til tross for sitt selverklærte «anti-hat»-oppdrag, insisterte ADL i e-posten at organisasjonen «ikke» anser Azov som den «ekstreme høyregruppen den en gang var».

Azov-bataljonen er en nynazistisk enhet som er formelt integrert i det amerikanskstøttede ukrainske militæret. Grunnlagt av Andriy Biletsky, som beryktet nok har sverget å «lede de hvite rasene i verden i et siste korstog… mot semittledede untermenschen», ble Azov en gang bredt fordømt av vestlige kommersielle medier og menneskerettighetsindustrien for sin tilknytning til nazismen. Så kom den russiske invasjonen av Ukraina i februar 2022.

I månedene som umiddelbart fulgte ledet Azov det ukrainske militærets forsvar av Mariupol, gruppens mangeårige høyborg. Da militsen påtok seg en frontlinjerolle i krigen mot Russland, ledet vestlige medier en kampanje for å omdøpe Azov som misforståtte frihetskjempere mens de anklaget kritikerne for å gjengi Kremls propaganda. New York Times har til og med omtalt enheten som den «hyllede Azov-bataljonen».

I likhet med Washington Post og andre i den kommersielle pressen ignorerte ADL Azovs grusomheter i april i Mariupol, der lokalbefolkningen anklaget gruppen for å bruke sivile som menneskelige skjold og henrette de som forsøkte å flykte. En video fra Mariupol viste Azov-krigere som stolt erklærte den nazistiske samarbeidspartneren og massemorderen av jøder, Stepan Bandera, for å være deres «far».

Azov-bataljonen har lenge fungert som en magnet for den internasjonale hvite nasjonalistbevegelsen, og tiltrekker seg rekrutter fra terroristorganisasjonen Atomwaffen-divisjonen som for eksempel en spesialist fra den amerikanske hæren som er arrestert for å ha distribuert instruksjoner om bombeproduksjon.

Tilbake i mars 2022, bare en måned før slaget ved Mariupol, ga ADL selv ut en rapport som erkjente at hvite nasjonalister ser på Azov «som en vei til opprettelsen av en nasjonalsosialistisk stat i Ukraina».

Åtte måneder senere har imidlertid ADL endret melodi, og hevdet overfor oss i The Grayzone at Azov har fjernet fascistene fra sine rekker. Så endret Azov virkelig sine nazisme, eller var det rett og slett ADL som endret uttalelsene sine for å samsvare med imperativene til en Biden-administrasjon som fortsatt har til hensikt å sende milliarder i militærhjelp til Ukraina?

ADL svarer på Grayzone-rapporten med forsvar av Azov

ADLs forsvar av Azov-bataljonen ble utløst av en hendelse i september, da denne journalisten sendte inn en «hathendelse»-rapport gjennom ADLs nettside som beskrev innholdet i en Grayzone-avsløring rundt en Pentagon-sponset sportskonkurranse. Den ukelange konkurransen ble holdt i Disney World og var vert for og hedret Ihor Halushka, en ukrainsk Azov-veteran merket med en nazistisk Sonnenrad-tatovering – et hatsymbol, ifølge ingen ringere enn ADL.

Azov-bataljonen bruker klassiske nazisymboler. I midten «svart sol»

Grayzone ga et kort sammendrag av disse faktaene og hendelsene til ADL, leverte støttebilder og inkluderte en lenke til hele rapporten. På spørsmål om hva ADL kunne gjøre for å hjelpe, ba denne reporteren at de skulle fordømme Pentagon for å være vertskap for en nynazist. Ved innlevering av rapporten fikk jeg umiddelbart et automatisert saksnummer og ble satt på organisasjonens massepostliste.

Omtrent 60 dager senere svarte ADL og ba om unnskyldning for forsinkelsen, men avsto fra å anerkjenne noen av The Grayzones klagepunkter. I stedet tilbød ADL et forsvar i to avsnitt av Azov-bataljonen. Det kom selvfølgelig ingen fordømmelse av Warrior Games’ vertskap for Halushka, og arrangementet har ikke blitt inkludert i ADLs offentlige liste over ‘hathendelser’.

«Da den ble opprettet i 2014, var Azov-brigaden en privat militærgruppe som kjempet mot den daværende annekteringen av Krim», skrev ADL til The Grayzone. «I denne perioden var det en gruppe som hadde en klar høyreekstrem innflytelse. På slutten av 2014 ble gruppen hentet inn som en del av den ukrainske nasjonalgarden og omdøpt til Azov-regimentet. Da dette skjedde, undersøkte den ukrainske regjeringen gruppen og hevder å ha fjernet høyreekstreme medlemmene fra regimentet. Det var også i løpet av denne tiden at grunnleggeren Andriy Biletsky forlot Azov og har siden jobbet i den overordnede Azov-bevegelsen, inkludert grunnleggelsen av et høyreekstremt politisk parti, National Corps. I hovedsak var det en splittelse mellom den militære enheten Azov og de politiske målene til dens grunnleggende medlemmer. Dette betyr selvfølgelig ikke at de har fjernet alle høyreekstreme elementer fra sine rekker, men vårt Senter for ekstremisme ser heller ikke Azov-regimet som den høyreekstreme gruppen det en gang var».

ADLs fantastiske forsvar av Azov som en stort sett avpolitisert kampenhet undergraves faktisk mest av ADLs eget forskningsmateriale.

ADL fordømte Azov hardt før den legitimerte det

I 2019 publiserte organisasjonen en rapport om «The Internalization of White Supremacy», hvilket nevnte Azov 18 ganger og stemplet den som «en høyreekstrem gruppe og milits».

Denne ukrainske ekstremistgruppen, kalt Azov-bataljonen, har bånd til nynazister og hvit makt. Vår siste rapport om internasjonal hvit makt beskriver hvordan de prøver å få kontakt med likesinnede ekstremister fra USA:

Rapporten uttalte også at Azov «har bånd til nynazister i Ukraina», «har nådd ut til likesinnede amerikanske ekstremister» og «har angivelig forbindelser til Atomwaffen (AWD), en amerikansk nynazistisk gruppe som er knyttet til fem drap».

Senere samme år bemerket ADL at en nynazistisk US Army Specialist som erkjente seg skyldig i ulovlig distribusjon av bombefremstillingsinstruksjoner hadde «uttrykt ønske om å finne flere ‘radikale’ og reise til Ukraina for å kjempe med den paramilitære gruppen Azov-bataljonen.

En nyere ADL-rapport tegner Azov på samme måte i et lite flatterende lys. I mars, sju dager etter at Russland startet sin militæroperasjon i Ukraina, publiserte ADL et blogginnlegg med tittelen «Hvit makt og andre ekstremister reagerer på russisk invasjon av Ukraina». Artikkelen refererte til Azov som «den ukrainske nasjonalgarden med eksplisitte nynazistiske bånd», og bemerket at «hvit overmakt» grupper «ser Azov som en vei til opprettelsen av en nasjonalsosialistisk stat i Ukraina».

I november erklærte imidlertid ADL at de «ikke ser Azov-regimentet som den høyreekstreme gruppen det en gang var». For å rettferdiggjøre sin plutselige vending, pekte den antatte antiekstremismeorganisasjonen på en mulig splittelse mellom den høyreekstremisten Andriy Biletsky og Azov-medlemmene.

Biletsky og Azovs «splittelse» utgjør en bokstavelig kontordeler

I sin e-post til The Grayzone hevdet ADL at «militærenheten Azov og de politiske målene til dens grunnleggende medlemmer» ble «delt» i 2014, og insisterte på at Biletsky «forlot Azov-regimentet og har siden jobbet i den store Azov-bevegelsen, inkludert grunnleggelse av et høyreekstreme politisk parti, National Corps».

ADL bemerket ingen slik «splittelse» i 2019 da de karakteriserte National Corps ganske enkelt som den «politiske fløyen til Azov».

Faktisk ble Azovs nære tilknytning til National Corps allment anerkjent i både medier og tankesmier finansiert av USAs regjering.

«Azovs rekrutteringssenter i Kiev og militærakademiet deler kontor med National Corps», forklarte en forsker for det amerikanske regjeringssponsede Bellingcat-utgiveren i det NATO-tilknyttede Atlantic Council i 2020. Forskeren la til at Azov «rutinemessig er vert for Biletsky (og andre tidligere befal) ved dens baser og ønsker hans deltakelse velkommen i seremonier, og hilser ham som en leder».

Den 26. oktober 2022 bare to uker før ADL hevdet en «deling» mellom Azov-bataljonen og grunnleggerens «politiske mål» – holdt Biletsky en tale ved en seremoni i Kiev for å feire omdøpningen av en gate etter Azov til minne om deres kamp i Mariupol i april.

 Grunnlegger av Azov-bataljonen Andriy Biletsky hedrer «Heltene fra Azov» 26. oktober, 2022.

«Det er massevis av liberal hvitvasking når det kommer til fascister i Ukraina»

Mens ADL hevdet overfor The Grayzone at Ukrainas regjering ledet en utrenskning av nynazister fra Azovs rekker, forteller medieopptredenene til Azov-medlemmer i år en helt annen historie.

Som The Grayzone rapporterte, utstedte italienske myndigheter en arrestordre i november for å pågripe Azov-krigeren Anton Radomsky for å ha planlagt å angripe et kjøpesenter nær Napoli.

Også i november ble en Azov-fotografs PR-turné i det østlige USA avbrutt av protester etter at hans historie med å legge ut nazistiske bilder på sosiale medier kom frem i lyset.

Kaos@SVA_News Theatre i kveld etter at deres «spesielle gjest» Dmytro Kozatsky ble avslørt for å være nynazist av minst to personer. I påvente av problemer, skrubbet @DocNYCfest Kozatskys navn fra nettsiden sin og var tilsynelatende forberedt på å stenge all dissens under spørsmål-og-svar delen. Og i motsetning til ADLs spinn, tegner intervjuer med fremmedkrigere i Azov et bilde av en kampgruppe som fortsatt er full av hardbarkede nynazister.

«Azov-bataljonen har fortsatt mye av sin nynazistiske tilstedeværelse», hevdet en amerikaner ved navn Justin, som kjempet med Azov i Mariupol, i et intervju publisert 8. oktober. Ifølge den tidligere frivillige soldaten var bataljonssjefen hans en «jævla nazist» som holdt et fotografi av Adolf Hitler som skrivebordsbakgrunn på datamaskinen sin. Amerikaneren forklarte at han og hans medsoldater hilste på hverandre med sieg heil -hilsenen.

Et like avslørende intervju som dukket opp 12. november inneholdt kommentarer fra en amerikansk frivillig for Azov-bataljonen ved navn Kent «Boneface» McLellan.

Kent «Boneface» McLellan.

 «Boneface» kan skryte av en langvarig arrestasjonsjournal i USA, inkludert en hendelse der han ble filmet av en undercover regjeringsinformant som deltok i paramilitær trening med den nynazistiske organisasjonen American Front. Ifølge påtalemyndigheten planla gruppen «å drepe jøder, innvandrere og andre minoriteter».

I intervjuet i november innrømmet Boneface å ha tatt bilder av ukrainske soldater som «poserer med likene av en lynsjet gravid kvinne og en mann de sa var hennes ektemann» for en video med tittelen «lesper må dingle». Han hevdet også å ha deltatt i en video som skildrer en feilslått korsfestelse.

Bonefaces kommentarer om utbredelsen av nynazister i Azovs rekker gir den klareste tilbakevisningen av ADLs påstand om at bataljonen «ikke lenger er den høyreekstreme gruppen den en gang var».

«Det er massevis av liberal hvitvasking når det kommer til fascister i Ukraina», sa McLellan og listet opp typiske talepunkter: «Nazister eksisterer ikke»; «Azov-bataljonen og Azov-regimentet er forskjellige»; «De tok alle nazistene ut av Azov».

«Jeg taler mot medienes hvitvasking av nasjonalister», la han til. «Jeg bruker Twitter hovedsakelig for å trolle den (vestlige) venstresiden, siden de mener at Ukrainas militære ikke er fulle av nasjonalsosialistiske idealer».

Er ADL like godtroende som resten av Ukrainas flagg-viftende liberale Amerika når den hevder at Azov har blitt avradikalisert? Eller troller de bare med oss også?


Originalen:

The ADL issues statement declaring Ukraine’s Azov Battalion no longer ‘far-right’

Oversatt til norsk for steigan.no av Runar B.

Forrige artikkelHvem sto bak sprengingen av Nord Stream 1 og 2?
Neste artikkelEt mer sjølforsynt Norge, krever jordbruk og husdyrhold i hele landet
Alex Rubinstein er en uavhengig reporter på Substack.