USAs sjef for atomstyrkene sier «den store kommer»

0
I USA tenker man seg en atomkrig er noe som vil skje andre steder. Illustrasjon Shutterstock

Sjefen for USAs strategiske kommando kalte krigen i Ukraina en «oppvarming» for det som skal komme.

Av Dave DeCamp, Anti-War, 6. november 2022

Kommandanten som har tilsyn med amerikanske atomstyrker leverte en dyster advarsel på en marinekonferanse i forrige uke, ved å kalle krigen i Ukraina en «oppvarming» for den «store» som skal komme.

«Denne Ukraina-krisen som vi er i akkurat nå, dette er bare oppvarmingen,» sa marineadmiral Charles Richard, sjefen for USAs strategiske kommando. «Den store kommer. Og det kommer ikke til å ta veldig lang tid før vi kommer til å bli testet på måter som vi ikke har blitt testet på lenge.»

Richards advarsel kom etter at USA ga ut sin nye Nuclear Posture Review (NPR), som bekrefter at den amerikanske doktrinen tillater første-bruk av atomvåpen. Gjennomgangen sier at formålet med det amerikanske atomvåpenarsenalet er å «avskrekke strategiske angrep, sikre allierte og partnere, og oppnå amerikanske mål dersom avskrekkingen mislykkes».

NPR sier at USA «bare vil vurdere bruk av atomvåpen under ekstreme omstendigheter for å forsvare de vitale interessene til USA eller dets allierte eller partnere».

NPR ble utgitt med National Defense Strategy 2022, som navngir Kina som den «mest omfattende og alvorlige utfordringen» for USA og beskriver Russland som en «akutt trussel». Dokumentet, som med den forrige Nasjonale forsvarsstrategien fra 2018, gjør det klart at det amerikanske militæret forbereder seg på fremtidige konflikter med både Kina og Russland.

Som sjef for STRATCOM hadde Richard tidligere advart om at risikoen for atomkrig med Russland og Kina er en «reell mulighet».

Han sa i fjor at det amerikanske militæret må «skifte sin hovedantagelse fra at ‘kjernefysisk bruk ikke er mulig’ til ‘kjernefysisk bruk er en veldig reell mulighet’, og handle for å møte og avskrekke den virkeligheten.»

Nuclear Posture Review krever modernisering av atomtriaden*, som kan koste opptil $ 1,5 billioner, og å holde spenningen høy med Russland og Kina, bidrar til å rettferdiggjøre den massive prislappen. Richard sa i forrige uke at USA må bruke mer ressurser på å konkurrere med Kinas militære. *(luft, bakke og marine. Overs. Merkn.)

Kongressen ønsker å bruke store penger på å bevæpne Taiwan, med en plan om å gi øya $ 10 milliarder i militærbistand, inkludert i Senatets versjon av National Defense Authorization Act for 2023. Mens dette gjøres i avskrekkingens navn, gjør Kinas handlinger og retorikk det klart at mer amerikansk støtte til Taiwan, vil gjøre krig i regionen mer sannsynlig.

US Nuclear Forces Chief Says ‘the Big One Is Coming’

Forfatter: Dave DeCamp

Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp: https://news.antiwar.com/author/dave_decamp/

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelItaliensk fagbevegelse krever: Stans krigen – ingen våpen til Ukraina – fred nå!
Neste artikkelCIA: Vi plantet halvsannheter og løgner i pressa for å påvirke opinionen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).