Ukrainakrigen gir våpenprodusentene gigantprofitter

0
Tyske Rheinmetall AB satser på å produsere mange nye våpensystemer for å tjene maksimalt på krigen. / Rheinmetall AB

Verdens største våpenprodusenter skalerer opp produksjonen av rakettkastere, stridsvogner og ammunisjon mens industrien trapper opp for å møte det ledere forventer vil være vedvarende etterspørsel utløst av krigen i Ukraina. Dette skriver The Wall Street Journal i en artikkel som gir en god oversikt over krigsprofitørene og deres inntekter.

Oppturen utspiller seg i stor grad i Europa, der en håndfull veletablerte våpenprodusenter har blitt vant til en mer beskjeden etterspørsel i fredstid, og nå prøver de å øke kapasiteten for å møte et forventet antall ordrer. Blant dem er Tysklands Rheinmetall AG RHM og svenske Saab SAABF.

Rheinmetall, en av Europas største våpen- og ammunisjonsprodusenter, inngikk i forrige uke en avtale om å kjøpe en spansk rival for å styrke sin ammunisjonsproduksjonskapasitet. Konsernsjefen sa at han forventer store nye kontrakter neste år.

Rheinmetall-aksjen er opp 115 % siden 1. januar, mens aksjene til Saab og britiske BAE Systems PLC har steget med henholdsvis 30 % og 44 %.

Armin Pappberger, Rheinmetall AB

Rheinmetall, som er basert i Düsseldorf, har doblet den årlige produksjonen av ammunisjon til stridsvogner fra rundt 70 000 til så mye som 140 000 i året, ifølge selskapets administrerende direktør Armin Papperger. Den lager 110.000 stykker annet artilleri i år, opp fra 70.000 i fjor. Den har doblet sin kapasitet til å produsere morterammunisjon.

Presset for å øke produksjon utspiller seg også i USA og Asia. Pentagon har satt av mer enn 17 milliarder dollar i våpen og tjenester til Ukraina, det meste hentet fra eksisterende lagre. Det har også tildelt rundt 3,4 milliarder dollar i nye kontrakter for å fylle opp innenlandske og alliertes forråd.

Raytheon Technologies Corp. har børstet møllkulene av gamle Stinger-raketter. Produksjonen av dem var redusert til noen drypp. USA hadde ikke bestilt missilene siden 2008. L3Harris Technologies Inc., med 200 millioner dollar i bestillinger på utstyr bestemt til Ukraina, sa at de har hentet databrikker fra gamle radioer for å lage nytt kommunikasjonsutstyr for å ikke gå glipp av Ukraina-kontrakter. Lockheed Martin Corp. dobler produksjonen av Javelin antitank-missilene den produserer sammen med Raytheon, og den øker produksjonen av Himars rakettkastere og GMLRS-missiler med 60 %.

Og i Asia planlegger Sør-Korea å selge artillerigranater bestemt til ukrainske styrker gjennom en konfidensiell våpenavtale mellom Seoul og Washington, rapporterte The Wall Street Journal tidligere.

I USA har produsenter lenge levert utstyr for eksport til kriger rundt om i verden. Krigen i Ukraina har gitt deres aksjer et mindre løft. Lockheed-aksjen er opp 36 % siden årsskiftet. General Dynamics er opp 22 %, og Raytheon har klatret 12 %.

De «vanlige mistenkte»

Og hvem eier disse selskapene?

De tre største eierne av Lockheed Martin er State Street, Vanguard og BlackRock. Det samme gjelder for Raytheon. I General Dynamics er de samme tre blant de sju største aksjonærene. Hos fly- og våpenprodusenten Boeing finner vi de tre blant de fire største eierne.

Når våpenindustrien blomstrer henter finanskapitalen enda en ny runde med profitt.

Forrige artikkelEr du kun prisgitt helsemyndighetenes svar på helse?
Neste artikkelUtmarksbeite har et stort potensial for framtidig matproduksjon