Ukraina bruker krigsfullmakter til å beslaglegge «strategiske» selskaper

0
Ihor Kolomiskijs Ukrnafta er blant de selskapene som den ukrainske staten har konfiskert.

Selskapene ble beslaglagt under unntakstilstanden som ble erklært etter at Russland invaderte 24. Februar.

Av Dave DeCamp, Anti-War, 7. November, 2022

Ukraina kunngjorde på mandag at de brukte krigstidsfullmakter til å beslaglegge «strategiske selskaper», mens regjeringen til Ukrainas president Volodymyr Zelensky fortsetter å konsolidere makten under unntakstilstanden.

Den ukrainske regjeringen tok kontroll over fem selskaper, inkludert landets øverste oljeprodusent Ukrnafta, og MotorSich, en flymotorprodusent.

Selskapene ble kontrollert av noen av Ukrainas rikeste og mektigste forretningsmenn. Ifølge Reuters har Zelenskys regjering lenge forsøkt å dempe deres politiske makt.

«Per i dag forvaltes de spesifiserte ressursene på vegne av staten og i hele sikkerhetssektorens interesse – for å møte behovene til de væpnede styrkene og hele forsvarssektoren», sier Ukrainas forsvarsminister Oleksii Reznikov.

Ukrainas statsminister Denys Shmyhal sa at selskapene ble beslaglagt ved hjelp av makten regjeringen ble gitt som svar på Russlands invasjon 24. februar. Etter å ha erklært unntakstilstand ved begynnelsen av krigen forbød Zelensky menn mellom 18 og 60 år å forlate landet, forbød opposisjonspartier og nasjonaliserte mediene.

Beslagleggelsen av selskapene utgjorde den mest dramatiske statlige intervensjonen i ukrainske bedrifter siden krigen startet. Oleksiy Danilov, sekretær for Ukrainas nasjonale sikkerhets- og forsvarsråd, insisterte på at disse verdiene ville bli returnert etter krigen.

«Etter at unntakstilstanden er opphevet, kan disse eiendelene bli returnert til sine eiere, eller deres verdi kan bli refundert,» sa Danilov.


Ukraine Uses Wartime Powers to Seize ‘Strategic’ Companies

Forfatter: Dave DeCamp

Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp: https://news.antiwar.com/author/dave_decamp/

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell.

Forrige artikkelUSAs dreining til Asia og Europa i stillingskrig
Neste artikkelLekkede dokumenter: Britiske spioner bygger hemmelig terrorhær i Ukraina
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.