Retten til å betale med kontanter

0

Det er lite av omsetningen i Norge som skjer via kontant betaling. Det er resultatet av intens politikk og tiltak for å begrense bruken av kontanter, og vårt menneskelige behov for bekvemmelighet. Det er mange gode grunner til å være aktiv for å beholde kontanter. Å betale kontant sikrer 100% betaling til mottager, og privatlivets fred for betaler.

Av Kari Angelique Jaquesson

Inntrykket er at stordelen av publikum ikke har tenkt særlig over konsekvensene av frafall av kontanter, selv om de nok kom godt med – for de som hadde noen – i de nylige tilfellene av nedetid i bankenes betalingssentral. Konsekvensanalyse kan være nyttig.

Vi har allerede sett konkrete eksempler der banker og betalingsplattformer stenger konti, beslaglegger midler og straffer mennesker de ikke lenger godtar meningene til. Det canadiske regimet har gjort det, og statsminister Trudeau ble på ingen måte gjenstand for noen kritikk fra noen vestlige kolleger for dette overgrepet mot canadiske borgere.

Akkurat som at midler «i banken» kan forsvinne, eller rett ut stjeles av banken eller makthavere kan det med et trykk på en knapp settes betingelser på digitale betalingsmidler. Det kan settes utløpsdato så du ikke kan spare, rasjonering på for eksempel kjøtt, bensin og annet makthavere ikke vil la hvert enkelt menneske bestemme over selv begrunnet med «klimakrise»og «grønt skifte».
Digitale betalingsmidler kan programmeres til å kun virke innenfor en viss radius, fordi det er «klimafiendtlig» å reise «for mye».

I «smarte byer» er det lagt opp til 100% overvåking. Overvåking fører alltid til mer kontroll og detaljstyring.

Med digital betaling vil alt du gjør spores.

Ja, hva så, sier du kanskje da?

Datahøsting er ikke noe som utføres for å hjelpe oss, men for å gjøre løpestrengen kortere og kortere. Om du ikke får kjøpe brød fordi du er for høyttalende i sosiale medier er sjansen stor for at du demper deg. Vi har allerede sett mange tilfeller av at koordinerte kampanjer fører til at mennesker mister arbeid, kontrakter og inntekt for å ha «feil» meninger. Jeg har selv opplevd det. I en verden med utelukkende digitale betalingsmidler vil det være en smal sak å virkelig kontrollere ytringer og handlinger.
«Har du ikke lyst til å spise insekter? Synd for deg, det er det eneste du får kjøpt med kortet ditt frem til neste påfyll.»

Et aktivt tiltak vi alle kan gjøre er å bruke kontanter mest mulig. Om du støter på motstand eller blir nektet handel skal du vite at du har loven på din side. Enn så lenge.

Les deg opp på steigan.no om kontanter

Styrket rett til å betale kontant er nå oppe til høring fra regjeringen med et endringsforslag som lyder:

Høring – styrking av forbrukeres rett til å betale med kontanter – endringer i finansavtalelovens regler om betalingsoppgjør.

Skriv gjerne inn høringssvar – og ta deg til til å lese høringsnotatet [12 sider]

https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/horing-styrking-av-forbrukeres-rett-til-a-betale-med-kontanter-endringer-i-finansavtalelovens-regler-om-betalingsoppgjor/id2914033

Forrige artikkelNRK vil helst avlyse Europas gasskrise
Neste artikkelHvem er femtekolonister?