Oppheving av lovgrunnlaget for Irakkrigen etter 20 år?

0

En tverrpolitisk gruppe av senatorer vil angivelig at Kongressen skal avslutte godkjenningen av Irak-krigen.

Loven fra 2002 som tillater bruk av militærmakt mot Iraks Saddam Hussein, kan oppheves etter 20 år.

Av Hamed Ahmad, 14. oktober 2022.

Denne helgen for tjue år siden, den 16. oktober 2002, ga Kongressen president George W. Bush den kontroversielle makten til å invadere Irak. Denne autorisasjonen for bruk av makt, er fortsatt i kraft og har blitt brukt som juridisk begrunnelse av flere presidenter for amerikanske militære satsinger i regionen.

Nå ønsker en tverrpolitisk gruppe av senatorer en slutt. Tim Kaine (D-Va.) og Todd Young (R-Ind.) introduserte i forrige måneds budsjettprosess, et tillegg til det massive forsvarsbudsjettet, som formelt vil avslutte 2002-autorisasjonen for bruk av militærmakt (AUMF) angående Irak.

«Ved å unnlate å oppheve utdaterte og unødvendige AUMF-er, abdiserer Kongressen sitt ansvar for å gi tilsyn med militær handling og etterlate disse krigsautorisasjonene utsatt for misbruk», sier han.

Det sier Kaine og Young i en felles uttalelse fredag. «Det er for lengst på tide å gjenopprette Kongressens viktige rolle i disse beslutningene.»

De hevdet også at det var et sterkt flertall i begge partier i Senatet for å vedta tiltaket, og at det «fortjener en avstemning» under den nasjonale forsvarsbudsjettprosessen i november eller desember. Representantenes hus vedtok sin egen tverrpolitiske versjon av lovforslaget i juni.

Lovforslaget vil ikke oppheve AUMF fra 2001, som etterfulgte terrorangrepene 11. september 2001, i USA, og tillot presidenten å invadere Afghanistan og fort-setter å rettferdiggjøre militær handling mot terroristgrupper over hele verden.

Men Irak-autorisasjonen har blitt brukt til fortsatte militære formål langt utover det Kongressen så for seg i 2002. President Barack Obama erklærte Irak-krigen over i 2011 og trakk tilbake alle amerikanske tropper, men han sendte deretter amerikanske styrker tilbake til Irak i 2014, avhengig av autorisasjonene, både i Afghanistan og Irak, om bruk av makt.

Obama-administrasjonen baserte seg igjen på AUMF fra 2002, for militære angrep i Syria, og Trump-administrasjonen utvidet senere sin tolkning av loven og hevdet at den berettiget «trusler mot, eller som stammer fra, Irak», mens loven baserte seg på den for å gjennomføre drapet på den iranske general-majoren Qassem Soleimani den 3. januar 2020, på flyplassen i Bagdad i Irak.

Bipartisan Group Of Senators Reportedly Wants Congress To End Iraq War Authorization | HuffPost Latest News

Oversatt for steigan.no av Hans Snøfjell.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNår Forsvaret inntar NRK
Neste artikkelEn fornøyd angiver
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.