Ola Tunander om Ukraina-krigen

0
Ola Tunander. Bakgrunnsbilde: Shutterstock

Av Terje Alnes.

I dette videointervjuet med Ola Tunander, professor emeritus ved fredsforskningsinstituttet PRIO, går vi bak det daglige nyhetsbildet for å se på årsakene til krigen i Ukraina. Det russiske angrepet 24. februar omtales i Vesten som et uprovosert angrep, som om det nærmest kom som lyn fra klar himmel. En rekke politiske valg og handlinger viser derimot at angrepet langt ifra var uprovosert.

Krigen er et resultat av bevisste valg fra vestlig side fra 1990-tallet og til i dag. Tunander sier at USA ville ha krig, og at også militære rådgivere rundt president Zelenskyj ønsker en storkrig mot Russland. Dette er altså ikke en imperialistisk krig fra Russlands side, slik mange på venstresiden hevder.

Samtalen kommer bl.a. innom NATO-utvidelsene østover, som skjedde stikk i strid med løfter gitt til Sovjetunionens ledere. Den tar for seg Maidan-opprøret og kuppet i Kiev i 2014, ukrainske nazisters innflytelse, krigen mot Donetsk og Lugansk som har rast siden 2014, Minsk-avtalen fra 2015, spørsmålet om atomvåpen kloss opp til den russiske grensen, om Pentagons støtte til biologiske laboratorier i Ukraina, og om sabotasjen mot gassrørledningen Nord Stream 2.

Dette intervjuet ble først publisert på Spartakus.

Forrige artikkelKnyttnevens lov
Neste artikkelDen ukrainske hærens krigsforbrytelser