Macron: Frankrike vil ikke svare på et atomangrep på Ukraina med atomvåpen

0
Skjermdump fra video

President Emmanuel Macron er under ild for å antyde at krigen i Ukraina faller under terskelen for å bruke atomvåpen

Av Kyle Anzalone, Anti-War, 14. oktober 2022

Frankrikes president Emmanuel Macron svarte på spørsmål om Paris’ atomvåpenpolitikk i et TV-intervju onsdag. Han indikerte at om Moskva detonerer et atomvåpen i Ukraina ville det ikke få Paris til å bruke sine atomvåpen. Macron møter kritikk for sine kommentarer.

Paris’ nåværende atompolitikk tillater bare utplassering av landets ultimate våpen i selvforsvar. I intervjuet uttrykte Marcon at et atomangrep på Ukraina ikke ville true Frankrike direkte.

France 2 ble Macron spurt: «Ville Frankrike vurdere et taktisk angrep fra Russland som et atomangrep?» Han svarte: «Frankrike har en atomdoktrine. Det ligger i nasjonens grunnleggende interesser som er klart definert. Det vil ikke være tvil dersom det skulle komme et ballistisk atomangrep.»

Kasja Ollongren, Nederlands forsvarsminister, kritiserte Macron og sa: «En del av vår avskrekking er heller ikke å spekulere offentlig i hva slags respons, i hva slags situasjon, de ville få.» Hun fortsatte: «Jeg ville ikke kommentere for-skjellige muligheter og si ‘ja’ eller ‘nei’.»

Financial Times rapporterte at NATO-representanter ikke var villige til å gi en offentlig uttalelse om Macrons bemerkninger. Men da de snakket privat, sa de at det var alliansens politikk å ikke gå i detalj om når atomvåpen ville bli brukt. En tjenestemann la til at et konvensjonelt angrep på Russland var et sannsynlig svar på Moskvas bruk av atomvåpen i Ukraina.

Macron ble også angrepet av politikere hjemme. Den tidligere franske presidenten, François Hollande, sa på FranceInfo radio at Macron burde «si så lite som mulig og være forberedt på å gjøre så mye som mulig». Han la til: «[Nukleær] frarådelses-troverdighet er avhengig av ikke å si noe om hva vi måtte gjøre.»

Jean-Louis Thiériot, visepresident for nasjonalforsamlingens forsvarskomité, kom med en skarpere irettesettelse. «Da jeg hørte ham snakke, falt jeg nesten av stolen. Det er et politisk feilgrep. Et av prinsippene for kjernefysisk avskrekning er at det er en usikkerhet om hva som anses som en vital interesse,» sier han.

Macron tvitret på torsdag: «Vi ønsker ikke en verdenskrig.» På spørsmål om presidentens uttalelser, sa Macrons kontor at Paris’ atompolitikk ikke har endret seg. «Kjernefysisk avskrekking er statsoverhodets ansvar og hans forståelse i et gitt øyeblikk av det som er nødvendig for å bevare våre vitale interesser,» sa tjenestemannen.


Kyle Anzalone er meningsredaktør for Antiwar.com, nyhetsredaktør for Libertarian Institute og medvert for Conflict of Interest.

Macron: France Won’t Respond to a Nuclear Strike on Ukraine With Nuclear Weapons – News From Antiwar.com

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell

Forrige artikkelKlar tale fra Pfizer: – Vaksinene ble ikke testet for smitte
Neste artikkelKrigsdagbok del 27, 28. juli til 6. august 2022
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.