Liberale kongressmedlemmer krever dramatisk omlegging av Bidens Ukraina-strategi

0
Bakgrunnsbilde: Shutterstock

Ei gruppe på 30 tradisjonelt venstreorienterte eller progressive representanter i Representantenes hus i USA oppfordrer president Biden til å dramatisk endre sin strategi for Ukraina-krigen og innlede direkte forhandlinger med Russland. Det er første gang fremtredende medlemmer av hans eget parti har lagt press på ham for å endre sin tilnærming til Ukraina. Dette skriver Washington Post 24. oktober 2022.

Avisa fortsetter:

Brevet som ble sendt til Det hvite hus på mandag og innhentet av The Washington Post, kan skape mer press på Biden når han prøver å opprettholde den innenlandske støtten til krigsinnsatsen, i en tid da regionen er på vei inn i en potensielt vanskelig vinter og republikanerne truer med å kutte bistanden til Ukraina hvis de tar kongressen tilbake.

I et brev anført av representant Pramila Jayapal (D-Wash.), leder av Congressional Progressive Caucus, oppfordrer de 30 demokratene Biden til å koble sammen den enestående økonomiske og militære støtten USA gir Ukraina et «proaktivt diplomatisk push, fordoble innsatsen for å finne et realistisk rammeverk for en våpenhvile.»

Brevet ble signert av noen av de mest kjente og mest frittalende liberale demokratene i kongressen, inkludert representantene Jamie Raskin (Md.), Alexandria Ocasio-Cortez (N.Y.), Cori Bush (Mo.), Ro Khanna (Calif.) og Ilhan Omar (Minn.).

AOC og Ilhan Omar er jo blant heltinnene til europeiske venstreliberale, som per i dag stort sett er blitt nyfrelste krigstilhengere. Det skal bli interessant å se om kravet om fredsforhandlinger også smitter over i partier som Rødt og SV.

Amerikanerne begynner å bli trøtte av krigen

Ifølge en meningsmåling utført av Quincy Institute for Responsible Statecraft og Data for Progress, støtter 57 % av velgerne sterkt eller til en viss grad at USA går inn for diplomatiske forhandlinger så snart som mulig for å avslutte krigen i Ukraina, sjøl om det krever at Ukraina inngår kompromisser med Russland. Bare 32 % av de spurte var sterkt eller noe imot dette.

Newsweek omtalte denne meningsmålinga slik:

Americans Are Running Out of Patience With Biden’s Approach to Putin’s War

Også Fox News argumenterer sterkt for «de-eskalering av krigen» nå: Five reasons why Biden must move to de-escalate the Russia-Ukraine war now

Republikanerne blir mer og mer negative til de enorme krigsbevilgningene, skriver CNN:

Kevin McCarthy, som sannsynligvis vil bli speaker i Representantenes hus i januar hvis republikanerne vinner i november, støtter fortsatt amerikansk bistand. Men hvis republikanerne vinner huset, sa han at det ikke vil være flere «blankosjekker».

Norge gir mer av BNP til Ukraina enn USA

Enda så enorme summer som USA har gitt til Ukraina, så har Norge gitt mer i forhold til brutto nasjonalprodukt. Dette går fram av en oversikt fra Kiel Institute for World Economy.

Men til nå er det ennå ingen stortingsrepresentanter som har krevd at dette pengesløseriet må stanse. De har god råd med skattebetalernes penger når det gjelder krig.

Washington kan komme til å angre

I en artikkel i The American Conservative skriver tidligere forsvarsrådgiver Douglas Macgregor:

I lys av Ukrainas dystre utsikter til å noen gang gjenvinne tapt territorium og dets forverrede strategiske posisjon, hviler Ukrainas framtid nå i russiske hender. For Washington finnes det ett moralsk ansvarlig og praktisk svar: Kiev bør stoppe blodbadet og inngå en best mulig fred med Moskva. Dessverre er denne løsningen utenkelig for Washington.

Så lenge Washington leverer kontanter, militærhjelp og utstyr til Ukraina, vil Kiev kjempe sin uvinnelige krig, og Washingtons herskende politiske klasse vil tjene på overføringen av kontanter til Pentagon og den amerikanske forsvarsindustribasen. Men Washington, dets NATO-allierte og ukrainere vil ikke få noe av strategisk verdi, mens Russland sannsynligvis vil vokse seg sterkere. Det er en utvikling Washington vil angre på.

Forrige artikkelKreml: Putin åpen for samtaler om Ukraina helt fra begynnelsen
Neste artikkel«Aldri sett noe lignende»