Hadde russisk etterretning avlyttet vestlige samtaler om en «skitten bombe» i Ukraina?

0
Den russiske forsvarsministeren Sergej Shoigu inspiserer serbiske tropper i Beograd. Shutterstock / Av Sasa Dzambic Photography

Russlands forsvarsminister Sergej Shoigu ringte sine kolleger i Storbritannia, USA, Tyrkia og Frankrike og sa at Russland hadde sikre informasjoner om ukrainske planer om å utløse en såkalt «skitten», radioaktiv bombe og legge skylda på Russland. Russland har også lagt fram sin dokumentasjon for Sikkerhetsrådet i FN. Tass skriver: Moscow furnished interested parties with evidence on dirty bomb — Russia’s envoy to UN.

Helt programmessig har Washington, London og Paris sagt at de ikke tror på den russiske dokumentasjonen. Og mediene har fulgt opp langs de samme linjene, slik de alltid gjør.

Men stopp en hal.

Hvor ofte ringer den ordknappe og nøkterne Shoigu til forsvarsministrene i andre land? Og attpåtil fire på rappen? Det siste har ikke skjedd før.

Hvor sannsynlig er det at Shoigu har gjort dette uten å ha noe å fare med? Vi har ikke sett dokumentasjonen, og kan derfor naturligvis ikke ta stilling til den. Men rent logisk og spillteoretisk kan vi ikke forestille oss at Russland vil la sin øverste militære leder blamere seg med en billig bløff.

Vi holder det for mer sannsynlig at Russland har avlyttet samtaler og fanget opp etterretning som enten direkte eller indirekte har handlet om slike planer.

Det russiske forsvarsdepartementet har sendt ut følgende meldinger om denne angivelige trusselen:

– Kiev planlegger å klandre Moskva for bruk av taktiske atomvåpen, sa det russiske forsvarsdepartementet.

– Ifølge det russiske forsvarsdepartementet er det Kiev-baserte instituttet for kjernefysisk forskning og Vostochny gruve- og prosesseringskombinerte arbeider i byen Zheltiye Vody involvert i planen.

– Ukraina har til hensikt å detonere et lavtytende atomvåpen, det vil si en beholder med ladning og isotopene til et stoff som uranoksid. Stoffet kan finnes i brukt kjernebrensel ved kjernekraftverk.

– Sprengbølgen kan ødelegge beholderen og spre radioaktive partikler over et område på opptil flere tusen kvadratmeter. Europeiske overvåkingsanlegg forventes å registrere radioaktive isotoper i luften.

– Hendelsen skal forklares som en funksjonsfeil på russisk ammunisjon som inneholder høyanriket uran.

– Russland mener at risikoen for at Kiev bruker en «skitten bombe» er reell til tross for at vestlige land ikke er villige til å tro det, sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov.

Er dette usannsynlig?

Vi har som nevnt ikke sett dokumentasjonen, så vi kan ikke vurdere den. Men dersom noen sier at dette er usannsynlig så har de ikke forstått hva denne krigen dreier seg om.

Her spilles det om alle klinkekulene. Taper USA og Vesten denne krigen, så er det hele hegemoniet som ligger i potten, ikke bare kontrollen over Ukraina. Dette handler om USAs rolle som hegemonisk supermakt i resten av dette århundret. Da finnes det neppe noe triks i boka som er for skittent.

Skulle Russland sjøl stå bak dette?

Dette bryter med enkel logikk. Hvilken interesse skulle Russland ha av å gi USA verdens beste påskudd til en ytterligere opptrapping av krigen?

Det er klart at Kiev-regimet har tilstrekkelig kjernefysisk materiale i massevis til å lage en «skitten bombe».

USAs 101st Airborne trener krig mot Russland på grensa til Ukraina

«Den amerikanske hærens 101. luftbårne divisjon har blitt utplassert til Europa for første gang på nesten 80 år midt i økende spenninga mellom Russland og den amerikanskledede militæralliansen i NATO,» skriver CBS News. «Den lette infanterienheten, med kallenavnet «Screaming Eagles», er opplært til å utplasseres på enhver slagmark i verden i løpet av timer, klar til å kjempe.»

«CBS News ble med divisjonens nestkommanderende, brigadegeneral John Lubas, og oberst Edwin Matthaidess, sjef for 2nd Brigade Combat Team, på et Black Hawk-helikopter for den timelange turen helt til kanten av NATO-territoriet – bare rundt fem kilometer fra Romanias grense til Ukraina.»

Hvilket påskudd ville være bedre for de «skrikende ørnene» enn om Russland fikk skylda for å ha utløst en skitten bombe i Ukraina? De «skrikende ørnene» ville i så fall kunne rykke inn og erobre den strategisk viktige havnebyen Odessa, og USA ville ha sikret seg kontroll over den delen av Ukraina.

Forrige artikkelHøyesterettsdommer i New York: – Vaksinepåbudene er ugyldige, de oppsagte må få jobber og lønn tilbake
Neste artikkelBritene fikk en oligark som statsminister