Zelensky sletter i stillhet bilde av livvaktens pro-Hitler-merke

0

Alexander Rubinstein, The Grayzone, 15. september, 2022

Den ukrainske presidenten publiserte et bilde på sine sosiale mediekanaler som viste en av hans sikkerhetseskorter med et merke som refererer til Adolf Hitlers personlige livvakt, Leibstandarte SS Adolf Hitler.

13. september gjorde den ukrainske presidenten Vlodymyr Zelensky en overraskende tur til byen Izyum i Kharkov-regionen for en fotoseanse etter at hans militære gjenerobret byen fra russiske styrker. Under besøket ble en soldat, som så ut til å vokte Zelensky, fotografert iført et nazi-inspirert merke på uniformen.

Da bildet fikk kritikk på sosiale medier, slettet den ukrainske presidentens offisielle Telegram- og Facebook-kontoer bildet i all stillhet.

14. september deltok Zelensky i en flaggseremoni til melodien av den ukrainske nasjonalsangen og tok selfies med lokale sivile og soldater. Mens de fleste mennene på åstedet hadde offisielle militære merker, var det ikke vanskelig å se hvem som arbeidet, i mangel av et bedre begrep, og hvem som bare var til stede for å delta i arrangementet.

Et bilde lagt ut på Zelenskys Telegram- og Facebook-kontoer (arkivert her og her) fanget presidenten da han poserte for selfies med ukrainske tropper. Da Zelensky smilte til kameraet til et muntert tjenestemedlem, ble han flankert av en tungt utstyrt soldat som sto vakt, vendt i motsatt retning. Rett over Zelenskys høyre skulder kunne man se et lite, men betydelig merke på baksiden av soldatens flakvest.

Brukere av sosiale medier identifiserte raskt symbolet. Det stammer fra «Totenkopf», (tysk for «dødningehode»), et symbol som ble mye brukt i Nazi-Tyskland. Merker som inkorporerte skalle og beinmotivet ble popularisert av Tysklands dødshodeenheter, hvis opprinnelige oppgave var å tjene som vakter i konsentrasjonsleirer. I oktober 1939 ble rundt 6500 medlemmer utplassert som frontlinjekrigere i forsøket på erobring av Europa og Sovjetunionen, de utførte krigsforbrytelser og etnisk rensing på sin vei.

SS-Totenkopfs symbol

Zelenskys livvakt så ut til å ha en litt endret versjon av SS-Totenkopfs merket; Den manglet tverrbeinet og skallen hadde på seg hjelm.

Imidlertid var denne reporteren i stand til å finne tre online leverandører basert i Ukraina som selger merket, som lyder navnet «Operator Skull» og er produsert av et selskap som heter R3ICH, en eksplisitt referanse til Nazi-Tyskland.

En side-ved-side sammenligning av R3ICH merket og en forbedret versjon av merket som bæres av Zelensky livvakt

Mens et klart og tydelig bilde av merket som pryder Zelenskys tilsynelatende livvakt, ennå ikke har dukket opp, viser forbedrede gjengivelser av bildet at han tydelig hadde samme design produsert av R3ICH. Begge merkene har en hodeskalle iført hjelm, hodeplagget er praktisk talt identisk, nese- og øyehullene deler samme mengde plass mellom dem, silhuettene er er ikke mulig å skille fra hverandre, og tellemerkene som trekkes på hjelmen vises på samme sted.

En nærmere titt på R3ICH’s «Operator Skull» – merke, avslører en enda mer urovekkende detalj: en skjelettnøkkel som vises øverst til høyre på hjelmen, er en klar referanse til SS Division Leibstandarte, eller Leibstandarte SS Adolf Hitler – Hitlers personlige livvakt-enhet. Enheten utviklet seg senere til en Panzer, eller pansret tankdivisjon og, som Totenkopf, deltok i flere invasjoner over hele Europa og Sovjetunionen.

Skjelettnøkkel-emblemet til SS Division Leibstandarte

Mens SS Division Leibstandarte tok seg gjennom Kharkov – hvor Zelenskys livvakt denne uken ble fotografert med «Operator Skull» — under andre verdenskrig, fikk en av enhetene kallenavnet «Blowtorch Battalion» for sin vane med å brenne ned russisktalende landsbyer.

En soldat fra Leibstandarte SS Adolf Hitler tenner sigaretten sin på det brennende stråtaket på en bygning i Kharkov. Foto via tyske føderale arkiver

Etter at denne reporteren rapporterte på sosiale medier, at Zelenskys livvakt så ut til å ha på seg «Operator Skull» -merket, hevdet ikke mindre enn åtte Twitter-brukere at bildet var photoshoppet. Sjokkerende nok anså Twitter til og med MintPress News’ tweet om fotografiet som «sensitivt innhold», et tilsynelatende forsøk på skadekontroll på Zelenskys vegne, som reduserte bildets synlighet på plattformen.

Observasjonen av nazi-merket, minnet om en hendelse i 2018, der daværende president i Ukraina, Petro Porosjenko, poserte med soldater med plakat av nazi-Totenkopf-symbolet. Newsweek hevdet feilaktig: «Bildet inkluderte en hodeskalle og bein som ser ut til å ha blitt photoshoppet på fotografiet av de ukrainske troppene.» Men som Grayzone rapporterte, hadde soldaten som sto rett ved siden av Porosjenko det nazi-inspirerte merket på brystet. Fallskjermjegerne ba senere om unnskyldning for å ha vist nazisymbolet, noe som ytterligere diskrediterte Newsweeks spinn.

Som tidligere var bildet av nazi-merket ekte. Dessuten virker R3ICH-selskapets «Operator Skull» – merke å være ganske populært i Ukraina. Av de tre Ukraina-baserte nettbutikkene som solgte nazi-emblemet, som denne reporteren oppdaget, hadde ingen av dem merket igjen på lager.

Denne artikkelen er hentet fra The Grayzone: Zelensky quietly deletes photo of his bodyguard’s pro-Hitler patch – The Grayzone


Alex Rubinstein er en uavhengig reporter på Substack. Du kan abonnere for å få gratis artikler fra ham levert til innboksen din her. Hvis du vil støtte journalistikken hans, som aldri blir lagt bak en betalingsmur, kan du gi ham en engangsdonasjon gjennom PayPal her eller opprettholde hans rapportering gjennom Patreon her.

Artikkelen er oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHøye strømpriser: En følge av bevisste politiske vedtak
Neste artikkel– Nesten 90 prosent av verden følger ikke USAs linje i Ukraina
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.