Ukraina: Markant stemningsskifte i FN

0
Russlands FN-representant Vasily Nebenzya

Av Jan Herdal.

Onsdagens erklæring i FNs generalforsamling om Ukraina er en ikke-nyhet i vestlige medier, herunder de norske. Ikke så rart, fordi den avslører et uventet sterkt stemningsskifte i synet på krigen i Ukraina.

Det var Ukrainas faste FN-representant Sergey Kislitsa som la fram dokumentet, og refererte underskriverne. Erklæringen fordømmer Russland, og krever at russerne stanser militæroperasjonen i Ukraina, og trekker sine styrker ut av landet.

Av FNs 193 medlemsland støttet bare 58 land, under en tredel, erklæringen denne gangen, ifølge det russiske telegrambyrået TASS (Se også her.). Forrige gang, den 2. mars, var det hele 141 stater som støttet den. Over 80 land har skiftet mening i løpet av halvåret som har gått.

Blant de 58 underskriverne er USA, UK, andre land tilknyttet EU og/eller NATO, Georgia, Tyrkia, og land som Japan, Australia, amerikanske småsatellitter og naturligvis Kiev-regimet i Ukraina. Kort sagt, det såkalte «internasjonale samfunn» som ikke er det.

– En slik svekkelse av den anti-russiske posisjonen i FN i løpet av seks måneder, taler sitt tydelige språk om hvordan konflikten oppfattes i hoveddelen av verdenssamfunnet, utenom NATO-landene og deres klienter, skriver Artur Vyacheslavovich på A/nti-Mai-dan.

Det er nok flere årsaker til denne klare holdningsendringen i opinionen.

Det er blitt mye klarere at dette er en krig mellom USA og dets haleheng mot Russland, at Ukrainas folk bare spiller rollen som kanonføde, og at det er USA som bruker de skitne triksene i krigen. Dessuten rammer vestens sanksjoner nå hele verdensøkonomien.


Etterskrift:

Det var Norges vararepresentant til FN, Trine Heimerbuck, som presenterte resolusjonen på vegne av de 58.

Stillingen til den afrikanske gruppen ble uttrykt av representanten for Kenya.

«Hvis krigen i Ukraina ikke stoppes gjennom dialog og forhandlinger, kan den bli den første av en rekke konflikter som fremtidige historikere vil kalle den tredje verdenskrig,» sa den kenyanske ambassadøren, Martin Kimani.

Stillingen til asiatiske land ble kunngjort 6. august av den kinesiske ambassadøren i Frankrike, Liu Shaye.

Han uttalte at de fleste land ikke støtter Vestens handlinger i Ukraina og slutter seg ikke til de anti-russiske sanksjonene. Diplomaten understreket at Washington er i ferd med å miste sin innflytelse i Asia-Stillehavsregionen og ønsker å bringe splid inn i den regionale situasjonen for å hindre Asia i å utvikle nasjonale økonomier og forbedre befolkningens liv.

Stillingen til latinamerikanske land ble presentert av Brasils president Jair Bolsonaro. 19. juli sa han i en samtale med Zelensky at Brasil ville forbli nøytral i konflikten om Ukraina.

Ifølge Bloomberg er det omtrent halvparten av G20-landene som ikke støtter USAs ønske om å isolere Russland fra det internasjonale samfunnet.

red.

Forrige artikkelMacron: «Det er slutt på overfloden!»
Neste artikkelEn ønsket strømpris-krise