Spetalen: – Jonas Gahr Støre og andre politikere forvirrer folk med bortforklaringer om strøm

0
Denne illustrasjonen er utført for steigan.no av en kunstner som ønsker å være anonym.

– Norsk strømeksport betyr nesten ingenting for Europas kraftbehov, men ødelegger den norske kraftbalansen, sier Øystein Stray Spetalen til Nettavisen.

Norsk vannkraft betyr ingenting

Spetalen sier til Nettavisen:

– Europa importerer hvert år en energimengde på ca 4.000 terawattimer (TWh) i form av naturgass. Av dette kommer i et normalår 2.000 TWh fra Russland. Norge leverer naturgass tilsvarende en energimengde på 1.000 Twh til Europa hvert år. Til sammenligning er eksporten av norsk vannkraftenergi gjennom kablene til Tyskland og England kun estimert til 15 TWh pr år. Altså 1,5 prosent av den energimengden Norge eksporterer i form av naturgass.

– Eksporten av norsk vannkraft betyr dermed ingenting for kraftbalansen i Europa.

–  Prisen vi nå ser på strøm på det frie markedet skyldes ikke mangel på energi i Norge, men at utenlandske spekulanter må dekke inn sine shortposisjoner på strøm (altså at de har solgt strøm de ikke har). Nordmenn betaler skyhøye strømpriser for å hjelpe europeiske spekulanter og det er norske forbrukere som får regningen. 

Spetalen mener at løsningen er å regulere eksporten og importen og frikoble seg fra dagens markedspriser på de europeiske strømbørsene. Når norske politikere skylder på Putin, så er det kun for å dekke over sine egne feil, er hans oppfatning.

Fallitterklæring for Støre og Ap

Det må være pinlig for Støre og regjeringa, og ikke en så liten fallitterklæring når en råkapitalist og investor som Spetalen må til for å forklare det som var sosialdemokratisk politikk fram til 1990 og dessuten undervise regjeringa i elementær statistikk og matematikk.

Forrige artikkelErdogan reparerer båndene til Syria med øye for Eurasia
Neste artikkelVil bøndene få kompensasjon for kostnadsøkninga med årets jordbruksoppgjør?