Kina og andre land sender tropper til militærøvelsen Vostok-2022 i Russland

0
Kilde: News24

Kinesiske tropper vil reise til Russland for å delta i felles militærøvelser ledet av verten og inkludert India, Hviterussland, Mongolia, Tadsjikistan og andre land, skriver Reuters.

Den offisielle kinesiske avisa Global Times skriver:

Kinesiske tropper vil dra til Russland for å delta i de felles militærøvelsene Vostok-2022 med Russland og andre land, ifølge Kinas forsvarsdepartement og eksperter påpekte at et fokus for årets kombinerte trening er å håndtere potensiell trussel fra retning av Stillehavet. Samarbeidet på militære og andre områder mellom Kina og Russland vil bli ytterligere forbedret til tross for den økende hypen om at USA og Vesten er de eneste som er forpliktet i oppdraget med å forsvare regional og global stabilitet.

Kinas deltagelse i militærøvelsene var i samsvar med den årlige planen for samarbeid mellom militærene i Kina og Russland og de bilaterale avtalene. Det har ingenting å gjøre med dagens internasjonale og regionale situasjon, sa Kinas nasjonale forsvarsdepartement i en uttalelse onsdag.

«Har ingenting å gjøre med den internasjonale situasjonen»

Formelt har sikkert Global Times rett i at denne øvelsen er planlagt på forhånd og at den ikke er utløst av den internasjonale situasjonen. Men å si at den ikke har noe å gjøre med den internasjonale situasjonen, blir et stivt stykke. Når verdens to mest folkerike land går sammen med Russland, Hviterussland og noen sentralasiatiske stater i en stor militærøvelse akkurat nå, har det naturligvis alt å gjøre med den aktuelle internasjonale situasjonen.

Øveslen viser at ikke bare har USA og NATO mislykkes i å slå en kile mellom Kina og Russland, de har lykkes i å bringe sine erkerivaler enda tettere sammen. Når også India, som USA prøver å trekke inn i en anti-Kina-allianse finner tidspunktet riktig for å gjennomføre en militærøvelse sammen med Russland og Kina, sier det mer enn store erklæringer.

Den indiske avisa Economic Times skriver:

India vil sannsynligvis delta i den multinasjonale militærøvelsen ‘Vostok 2022’ i Russland, som også vil bli deltatt av Kina. Dette vil være den første slike store felles militærøvelse som gjennomføres i Russland siden konflikten med Ukraina startet i februar i år.

Kilder sa at hæren vil sende en delegasjon for øvelsen etter at en invitasjon ble mottatt fra Moskva. En offisiell uttalelse om deltakelsen vil sannsynligvis bli utstedt på et seinere tidspunkt.

Formuleringa «sannsynligvis» er pro-forma. India kommer til å delta.

USA prøver å bagatellisere

Ned Price, som er talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet i USA, prøvde på en pressekonferanse å bagatellisere Indias deltakelse i en militærøvelse med Russland:

«Å reorientere et lands utenrikspolitikk eller et lands sikkerhetsetablissement eller forsvarspraksis bort fra et land som Russland er ikke noe vi kan gjøre over natta. Det er ikke noe vi kan gjøre i løpet av uker eller måneder. Vi ser dette. som en langsiktig utfordring.»

Kort sagt: USA har mislykkes i å hindre India å trene militært sammen med Russland. Og det er ikke noe lite nederlag i denne situasjonen.

USA har advart Kina mot å gi Russland militær støtte, en advarsel Beijing knapt har giddet å kommentere. Russlands og Kinas militære samarbeid er nå så tett som om de allerede hadde en formell militærallianse, og det er ingenting USA kan gjøre for å hindre det. Tvert om har USAs trusler og sanksjoner fått de to landene til å inngå et enda tettere samarbeid – ingen liten bragd fra Biden-administrasjonens side.

Forrige artikkelOgså EUs bestilte kullkrise er i rute
Neste artikkelUkraina kriminaliserer stemmer de ikke liker