Forslag fra Zelenskij: – Kollektiv straff for alle med russisk pass

0
fran_kie, Shutterstock

Av Knut Lindtner.

Dette er så grovt at det nesten ikke er til å tro. Men som følge av et massivt propaganda-press i et halvt år tillater en seg denne formen for statlig formulert rasisme.

Å stille spørsmål ved holdningene til noen med en spesiell tro ble fort definert som rasisme (muslimer, jøder). Særlig en del jøders spesiell holdning (de står over alle andre som guds utvalgte folk) måtte en ikke problematisere for da var en antisemitt.

Å problematisere det å holde åpne grenser for folk fra andre land var også for noen forbudt selv om enhver forstår at voksne analfabeter som heller ikke mestrer språket norsk ikke vil kunne klare seg i et land som Norge.

Men å stenge grensene for en innbyggerne i et helt land forslås nå i fullt alvor. Dette er et av våre naboland som har en befolkning med verdens høyeste utdannelse. Og en slik blokkering vil fungere som en kollektiv straff (forbudt etter Geneve-konvensjonen) hvor de fleste uansett ikke har gjort noe galt hvordan en snur og vender på det.

Jeg tipper at svært få av våre ledere vil kommentere dette forslaget og enda færre vil kritisere det. Det kommer dessuten fra en president i et land hvor nå alle opposisjonspartier nå er forbudt.

Knut Lindtner

Kreml: Forslag om å forby russarar innreise i Vesten liknar nazisme

Å forby russiske turistar i blokka er 1940-talstenking, hevdar Moskva

President Vladimir Putins talsmann sa også at denne typen strategi minna han om «ytringar som kom frå hjartet av Europa for rundt 80 år sidan».

Peskov responderte på eit utspel frå Estlands leiar Kaja Kallas, og liknande låt frå Finland, om å ekskludere russarar totalt frå Schengen-sona [torsdag den 11. kjem det også meldingar om at Latvia kjem til å utvise russarar, og at EU diskuterer om dei skal følge på, mrk.].

Han påpeika at det er statar som allereie har blitt vurderte som «uvenlege» av Moskva, som kjem med desse framlegga. «Mange land berre mistar realitetssansen i all uvenskapelegheita si,» sa han.

Utsegnene frå Helsinki og Tallin kom etter at Ukrainas president Vladimir Zelensky kom med krav om at ein skulle forby alle russiske statsborgarar å reise til Vesten i minst eit år framover. Russarar bør «leve i si eiga verd så lenge dei ikkje endrar filosofien sin,» sa Zelensky til avisa Washington Post på måndag.

Den ukrainske leiaren insisterte på at det var akseptabelt å halde ein heil nasjon ansvarleg for avgjerdene til styresmaktene i landet, og føreslo at russiske statsborgarar som no bur i Europa og USA bør deporterast.

Men Kreml-talsmannen ytra håp om at «det sunne folkevettet vil sigre, og [at] dei som har kome med slike krav vil ta til fornuft.»

«Adolf Hitler prøvde å implementere slike idéar om eit heilt folk,» sa Medvedev, som no er nestleiar for Russlands Tryggingsråd. «Kva meir treng ein vite om dei ukrainske autoritetane sin natur?»

Han refererte til Nazi-Tysklands utrydding av påstått uønska folkegrupper, inkludert jødar, sigøynarar, uføre og kommunistar, i første halvdel av 1900-talet. 

Omsett av Monica Sortland for Derimot.no

Forrige artikkelOverskudd eller underskudd?
Neste artikkelEksperter i Japan vil nedgradere Covid til samme nivå som sesonginfluensa