Er Ukrainas motoffensiv allerede en katastrofe?

0
Illustrasjonsbilde

I flere måneder har Zelenskij-regimet i Kiev skrytt av at de skal sette i gang en offensiv mot den russiskokkuperte byen Kherson i sør, og 29. august var denne offensiven tydeligvis i gang.

Financial Times skriver:

En senior ukrainsk regjeringsrådgiver bekreftet at Kiev hadde startet en større operasjon med sikte på å ta tilbake den strategisk viktige sørlige byen som ble erobret av russiske styrker tidlig i krigen. «Neste fase av motoffensiven begynner,» sa rådgiveren. «Det startet med massive angrep på russisk militær infrastruktur og logistikk.»

«Neste fase av motoffensiven begynner,» sa rådgiveren. «Det startet med massive angrep på russisk militær infrastruktur og logistikk.»

«Ukraina har en reell sjanse til å få tilbake sine okkuperte territorier, spesielt med tanke på den meget vellykkede bruken av vestlige våpen av den ukrainske hæren,» la han til.

John Kirby, koordinator for strategisk kommunikasjon ved Det hvite hus nasjonale sikkerhetsråd, sa til journalister på mandag at Ukrainas trekk allerede hadde en effekt. «Uavhengig av størrelsen, omfanget og omfanget av denne motoffensiven som de har snakket om i dag, har de allerede hatt en innvirkning på Russlands militære kapasiteter,» sa Kirby.

Ingen synlig entusiasme i USA

Mediene i USA forteller samme historie, men de er påtagelig lite entusiastiske. Den offisielle mediekanalen for USAs regjering, Radio Free Europe / Radio Liberty har en svært lite oppglødd omtale av offensiven: Ukraine Claims Breakthroughs Made Against Russian Forces In Southern Offensive

Om de ukrainske meldingene om framganger, skriver de:

Påstandene, som mange på begge sider av konflikten, kunne ikke umiddelbart bekreftes uavhengig.

Der gir de også spalteplass til de russiske kommentarene:

Moskvas forsvarsdepartement erkjente at en ukrainsk offensiv hadde blitt satt i gang, men insisterte på at den hadde mislyktes, og at de russiske styrkene hadde påført de ukrainske styrkene store tap. «Fiendens offensive forsøk mislyktes totalt», het det.

Påstandene kunne ikke bekreftes uavhengig.

Russland: – Mislykket offensiv, store ukrainske tap

Det russiske forsvarsdepartementet sa til journalister:

«I dag, i løpet av dagen, på direkte instrukser fra Zelensky, forsøkte ukrainske tropper en offensiv i Mykolaiv- og Kherson-regionene i tre retninger. Som et resultat av det aktive forsvaret av grupperingen av russiske tropper, led AFU-enhetene store tap», melder TASS.

Departementet la til at «fiendens tap i mannskap utgjorde mer enn 560 tjenestemenn, enda et forsøk på offensive handlinger fra fienden mislyktes totalt.»

I følge forsvarsdepartementet ødela de russiske væpnede styrker 26 ukrainske stridsvogner, 23 infanterikampkjøretøyer, ni andre pansrede kampkjøretøyer, skjøt ned to Su-25 angrepsfly.

Tidligere på mandag sa nestleder for administrasjonen i Kherson-regionen Kirill Stremousov: AFU har beskutt flere bosetninger i Kherson-regionen siden søndag kveld. Skoler, sosial infrastruktur ble ødelagt, boligbygg ble skadet, bekreftet tjenestemannen. Men det er ikke snakk om noen APU-offensiv mot Kherson, uttalelser i ukrainske medier – «dette er en slags illusjon, en film», påpekte Stremousov.

Virker desperat

Det vi har fått av oversikter over de stridende partenes oppstilling og bevæpning i Kherson-området gir oss et inntrykk av at den ukrainske offensiven er galskap. De har sendt infanteri rett inn i det ildhavet som det russiske artilleriet har møtt dem med. Dett gir inntrykk av en ledelse som har like liten respekt for sine egne soldater som engelske generaler hadde på slagmarkene i Frankrike under første verdenskrig.

Denne krigen er tragisk, og jo mer Ukrainas skrivebordskrigere i Vest oppildner til mer krig, jo flere titusener av unge ukrainere vil dø i en krig de ikke har noen muligheter til å vinne.

Vårt inntrykk støttes av analysen til oberst Douglas MacGregor:

Alexander Mercouris i The Duran har en tilsvarende analyse:

Russia Repels Ukraine Attacks in Kherson, Advances in Kodema and Donetsk; Europe Continues Slides into Deeper Crisis

«Krigens tåke» hviler ennå over slagmarkene ved Kherson, men den tåka vil lette og bildet av hva som har skjedd vil tre fram. Skal vi tro de midlertidige rapportene, ser det ut til å bli et stygt syn for Ukraina. Den lenge varslede offensiven kan allerede være en katastrofe.

Forrige artikkelHvem er hvem i Ukrainas naziverden?
Neste artikkel– Et økonomisk helvete bryter løs i Europa