Blodig opprør mot FN-styrkene i Kongo

0

Ti mennesker som ble drept i nylige protester mot FN-styrkene i den østlige delen av Den demokratiske republikken Kongo ble gravlagt i Goma fredag, skriver AfricaNews. Nettavisa skriver videre:

Totalt 36 mennesker, inkludert fire soldater i de fredsbevarende styrkene, har blitt drept i løpet av ei uke med protester i minst fire østlige byer, ifølge en offisiell rapport.

I forrige måned raidet og plyndret demonstranter anlegget til FN-misjonen til DRC, Monusco, og anklaget den for ineffektivitet i kampen mot væpnede grupper.

Kambale-pasient, demonstrant (mann, swahili) sier: «All lidelsen vi opplever i dag skaper enormt sinne mot MONUSCO. De må forstå at vi ikke trenger dem, at de skal hjem. Nå vil vi reise oss som ett og vi er klare til å dø for å forsvare nasjonen vår.»

Under begravelsen ble ofrene for volden hyllet.

@Monusco skriver på Twitter:

I Goma ble butikker og virksomheter stengt.

«Du kan drepe en revolusjonær, men du kan aldri drepe revolusjonen. Revolusjonen fortsetter, vi vil fortsette å kjempe for å drive denne hæren ut av landet vårt», lovte aktivisten Josue Wallay.

Siden 2019 har pro-demokratiske bevegelser og noen folkevalgte bedt om at fredsbevarende styrker skal trekkes ut.

Monusco er et av de største FN-oppdragene som er utplassert i verden med rundt 14.000 soldater i flere østlige byer.

Ifølge en uttalelse publisert torsdag, lovte FN-misjonen «å fortsette å jobbe sammen med den kongolesiske befolkningen og myndighetene for å implementere mandatet den er betrodd av Sikkerhetsrådet».

Vil sparke ut FNs representant

Den demokratiske republikken Kongo har bedt talspersonen for FNs fredsbevarende misjon (Monusco) om å forlate landet, noe som signaliserer et kollaps i forholdet til de utenlandske troppene, skriver The East Acrican.

Mathias Gillmann, som har vært ansiktet utad for oppdraget når det kjemper mot protester fra lokalbefolkninga, blir sparket ut på grunn av «utilpassede og upassende bemerkninger» han kom med, sier myndighetene i et brev.

Nå sier Kongo at de også vil fremskynde tilbaketrekkinga av FN-oppdraget.

Den kongolesiske regjeringas talsmann Patrick Muyaya sa at Kinshasa vil fremskynde den planlagte utgangen av styrkene som er satt til 2024 med FNs sikkerhetsråd.

Muyaya sa at sammenbruddet i tilliten mellom fredsbevarende styrker og sivile, vedvarende usikkerhet og nylige uttalelser fra Monusco-talsmannen om at oppdraget ikke har militære midler til å bekjempe M23-militsen, hadde presset kongolesiske myndigheter til å forkorte fristen for tilbaketrekninga av FN-troppene.

M23-militsen hadde for det meste ligget i dvale i årevis før de gjenopptok kampene i november i fjor. Gjenoppblomstringa har også skadet diplomatiske forbindelser mellom DRC og dens mindre nabo Rwanda, som den kongolesiske regjeringa anklager for å støtte M23, hevder Kigali benekter.

«Det rikeste, men fattigste landet i verden»

DR Kongo regnes vanligvis som det rikeste landet i verden når det gjelder naturressurser med en estimert verdi på 24 billioner dollar i naturlige mineraler – tilsvarende bruttonasjonalproduktet (BNP) i Europa og USA til sammen. Likevel sliter innbyggerne i et land som har det nest laveste nominelle (BNP) i verden og er episenteret for det mange anser for å være en afrikansk verdenskrig. Dette skriver SwaliAfrica.

DR Kongo har verdens største reserver av kobolt og betydelige mengder av verdens diamanter, gull og kobber. Dette gjør DRC potensielt et av de rikeste landene i verden. Men dette sentralafrikanske landet har blitt rangert blant de fattigste og mest underutviklede nasjonene på denne planeten på grunn av betydelige ettervirkninger fra kolonialisme, slaveri og korrupsjon. Naturressurser du kan finne i DR Kongo inkluderer: Forekomster av diamanter, gull, coltan, uran, tinn, kobber, kobolt, olje, wolfram, tinn.

Landbruksressurser inkluderer et bredt spekter av frukt dyrket over hele landet. Disse inkluderer mango, appelsiner, mangostan, guava, papaya, avokado og bananer. Cassava er den mest dyrkede kontantavlingen i landet. I noen regioner dyrkes jordnøtter/peanøtter, mais og ris. Bøndene dyrker også noen cash crops som tobakk, kaffe, sukkerrør og kakao. Gummi utvinnes også fra gummitrær, og palmeolje fra palmekjerner.

Forrige artikkelStor nedgang i kjøpekraft i Norge
Neste artikkelFrihet og slaveri