Protester mot de høye levekostnadene i Afrika

0
Fra protestene i Nairobi

I Kenyas hovedstad Nairobi marsjerte folk gjennom finansdistriktet og til presidentens kontor 7. juli 2022. Protesten skjedde fredelig og det var ingen voldelige episoder av noe slag. Men forbannelsen var djuptfølt.

Capital Business skriver:

De demonstrerte mot de høye levekostnadene og sa at prisen på grunnleggende råvarer inkludert matolje, maismel, hvetemel og sukker har doblet seg de siste ukene, noe som legger press på husholdninger som sliter med å få endene til å møtes. For øyeblikket koster en liter matolje i gjennomsnitt Sh407, opp fra Sh350 i april, mens prisene på mais og hvetemel nå koster fra Sh230 per 2 kg pakke. Demonstrantene som bar sufurias, tomme pakker med sukker og mel, krysset Nairobis sentrale forretningsdistrikt (CBD) og avsluttet sine protester på kontoret til presidenten i Harambee-huset. Noen demonstranter som henvendte seg til media anklaget ledere for å unnlate å ta opp problemet, slik at de ikke hadde noe annet valg enn å kjempe for seg selv. «Våre valgte ledere har sviktet oss og kenyanere gjennomgår så mye, og det er derfor vi er her for å kreve reduksjon av prisene på grunnleggende varer,» sa en av aktivistene.

Også i andre afrikanske land

29. juni 2022 ble 29 mennesker arrestert av politiet i Ghanas hovedstad Accra.

Ghanas opposisjon ledet en andre dag med protester onsdag over høye levekostnader og rekordhøy inflasjon. Politiet skjøt tåregass mot demonstranter tirsdag og foretok flere arrestasjoner. Kledd i rødt og svart sang hundrevis av demonstranter militante sanger mens de brukte skilt og plakater med inskripsjoner som «Mr. President, hvor er pengene våre? og «de høye levekostnadene vil drepe oss». Politiet avfyrte tåregass og brukte vannkanoner for å spre folkemengden etter en kamp over den riktige marsjeruten. Demonstrantene kastet steiner og andre gjenstander mot politiet mens de brant bildekk.

Protests build in Africa over surging fuel costs skriver Bloomberg og viser til at land etter land i Afrika opplever slike protester, særlig mot de økte prisene på drivstoff:

Protester bygger seg opp i Afrika på grunn av økende drivstoffkostnader som får regjeringer til å krangle om hvordan de skal reagere. Demonstranter blokkerte en viktig forsyningsrute i Sør-Afrika denne uken, og hindrer vareleveransen, på grunn av en økning i den regulerte pumpeprisen. Det fulgte etter en protest i Mosambik, verdens tredje fattigste land, der bussjåfører lammet hovedstaden Maputo etter at dieselprisene steg.

Forrige artikkelDet kommer til å bli knallhardt for svært mange
Neste artikkelEU erklærer fossilt drivstoff og kjernekraft for «grøne» energikjelder