Bidens mislykkede forsøk på å snu Saudi-Arabia mot Russland

0

Av Ahmed Adel, InfoBrics.

Under sitt besøk i Jeddah 15. juli forsøkte den amerikanske presidenten Joe Biden å overbevise sine saudiske partnere om å øke olje-produksjonen og -leveransen for å påføre Russland økonomisk skade og snu det arabiske landet mot Russland. I stedet var Bidens besøk i Rødehavsbyen en fullstendig katastrofe, akkurat som administrasjonens utenrikspolitikk har vært.

Etter den amerikanske presidentens tre dager lange omvisning i Israel, Jordan og Saudi-Arabia, som startet 13. juli med vekt på å gjenopprette forholdet til den viktige Midtøsten-makten og verdens største oljeeksportør, omtalte kommentatorer og eksperter Bidens fiasko.

Washington forsøkte å få landene i Midtøsten snu mot Moskva som følge av deres militære operasjon mot Ukraina uten effekt. USAs tradisjonelle partnere støttet ikke deres politikk overfor Kiev; ikke bare nektet Saudi-Arabia å følge Bidens nylige krav.  Det ble også bemerket at UAE (De Forente Arabiske Emiratene) avsto fra å stemme og ikke stemte for den anti-russiske resolusjonen som ble foreslått av USA i FNs sikkerhetsråd.

Biden ønsket at Midtøsten, spesielt saudierne og emiratene, skulle øke oljeforsyningen til lave priser. Den amerikanske presidenten og G7-landene håpet at mangel på russisk olje ville bli kompensert av olje fra disse landene.

I tillegg håpet Biden at hans Midtøsten-turné ville understreke hans løfte om at USA ville forbli aktive i regionen for ikke å la Russland, Kina og til og med Iran ta dens plass. Etter Donald Trump-administrasjonen følte USA at deres tilstedeværelse i Midtøsten var svekket på bekostning av  Russland, Kina og Iran.

Sammen med de amerikanske militærbasene spredt over hele Midtøsten, gir Washington betydelig økonomisk støtte til en rekke nøkkelland, først og fremst Israel, men også Egypt. Siden Egypt er et veikryss mellom Afrika og Asia, har Egypt fortsatt å motta betydelig støtte fra USA. USA lovet også støtte til Jordan i form av våpen og trening av militært personell. Men dette har ikke blitt omgjort til anti-Moskva-politikk fra disse statene.

A photograph of Mohammed bin Salman aged 34
Mohammed bin Salman Al Saud er Saudi-Arabias faktiske leder i dag

Det som imidlertid var tydelig er at Biden ikke var godt nok forberedt  til Midtøsten-turneen sin. Den amerikanske presidenten dro til et land som han tidligere har lovet ville bli utstøtt på den internasjonale arenaen, og hvor han har anklaget landets faktiske leder, kronprins Mohammed bin Salman Al Saud (MBS) for drapet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi .

MBS, som vil bli kongen av Saudi-Arabia i nær fremtid, benektet ansvaret for Khashoggis drap i 2018 på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul. Biden hevdet at amerikansk etterretning motsier påstandene hans. Kronprinsen har svart Biden ved å vise til de seksuelle og fysiske overgrep utført av USAs militærpersonell mot fanger i Abu Ghraib-fengselet i Irak og drapet på den palestinsk-amerikanske journalisten Shireen Abu Akleh på Vestbredden av israelske styrker.

Det Bidens mislykkede besøk i Saudi-Arabia viste for mange i Midtøsten, er at den nåværende amerikanske administrasjonen ikke er i stand til å føre utenrikspolitikk.

Bidens fiaskoer gjenspeiles åpenbart i USA, hvor Bidens popularitet krasjer. I følge den  siste CNN-målingen utført av SSRS , har Biden nådd den laveste rangeringen i sin politiske karriere. Ifølge CNN, er 38 % fornøyd med han, mens  62 % er misfornøyde.

Tar en i betraktning Bidens egen upopularitet i USA, delvis fordi han fornærmer amerikanske borgeres intelligens ved å feilaktig hevde at Russland har skylden for stigende inflasjon og levekostnader, er det ikke overraskende at ikke-amerikanere også finner den amerikanske presidenten utålelig.

Det kan noteres at Saudi -Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir uttalte at en avtale om olje ikke var oppnådd, og at OPEC-landene vil ta en avgjørelse på sitt møte tidlig i august basert på markedet, «ikke på spekulasjoner, ikke på hysteri, ikke om geopolitikk.» OPEC annonserte faktisk at det ikke vil bli omgjort til et anti-Russland instrument som USA kan bruke.

Biden ble rådet til ikke å reise til Midtøsten, men administrasjonen hans er desperat etter å gjenopprette forholdet til Saudi-Arabia. Denne Midtøsten-turen bør være den største oppvekkeren til Biden om at den ekstremt kortvarige unipolare verdensordenen er over og at stater ikke bare er i stand til å handle uavhengig nå, men er mer modige villige til å gjøre det.

Ahmed Adel er en Kairo-basert forsker i geopolitikk og politisk økonomi.

Artikkelen er oversatt og publisert av Derimot.no.

Forrige artikkelCovid-19-pandemien er en av de mest manipulerte infeksjonssykdommer i historien
Neste artikkelBli bedre kjent med World Economic Forum
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.