Sverige og Finland kaster kurderne under bussen for å bli medlemmer av NATO

0
Foto: NATO

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fikk det akkurat som han ville. Sverige og Finland nå forpliktet til å støtte Tyrkias kamp mot PKK og YPG.

Med en klassisk utpresningstaktikk som er blitt en merkevare for den tyrkiske presidenten, truet Erdogan med å blokkere Sveriges og Finlands adgang til NATO. Men der var de politiske lederne så kåte på å bli USAs vasaller at de godtok hva det skulle være. Erdogan fikk det som han ville på alle punkter, skriver den tyrkiske avisa HurriyetDailyNews.

I memorandumet som partene undertegnet under Jens Stoltenbergs åsyn heter det blant annet:

Finland og Sverige bekrefter at PKK er en forbudt terrororganisasjon. Finland og Sverige forplikter seg til å forhindre aktiviteter til PKK og alle andre terrororganisasjoner og deres utvidelser, samt aktiviteter fra enkeltpersoner i tilknyttede og inspirerte grupper eller nettverk knyttet til disse terrororganisasjonene.

Tyrkia krever utlevering av kurdere

Türkiye vil minne Sverige og Finland om søknaden om utlevering av noen terrorister, har den tyrkiske justisministeren Bekir Bozdağ sagt, etter avtalen som fastsetter at de nordiske statene skal «støtte Türkiyes kamp mot terror og samarbeide for utlevering av etterspurte terrormistenkte.»

Det er ligger krav om utlevering av seks PKK- og seks FETO-medlemmer i Finland og for 10 FETO- og 11 PKK-medlemmer i Sverige. «Vi vil minne om og fornye søknaden vår om utleveringen av disse,» sa Bozdağ til journalister i Ankara 29. juni. «Det er ikke nødvendig å sende nye dokumenter for utleveringen, men vi vil be dem om å oppfylle løftene sine.»

En artikkel i avtaleavtalen lyder: «Finland og Sverige vil behandle Tyrkias ventende forespørsler om utvisning eller utlevering av terrormistenkte raskt og grundig, under hensyntagen til informasjon, bevis og etterretning gitt av Tyrkia, og etablere nødvendige bilaterale juridiske rammer for å lette utlevering og sikkerhetssamarbeid med Tyrkia, i samsvar med den europeiske konvensjonen om utlevering.»

Hva har Sverige og Finland ofret?

Mer enn man hadde forventet, sier Cengiz Çandar, skriver Aftenposten. Çandar forsker på Tyrkia og Midtøsten ved Sveriges utenrikspolitiske institutt.

– Erdogan fikk det han ville. Alle hans krav er møtt, sier han.

Han tror det viktigste for Tyrkia var punktet om YPG og PYD. Sverige og Finland bruker ikke terrorbegrepet om de kurdiske grupperingene i Nord-Syria.

– Men implisitt støtter de nå Tyrkias oppfatning om at gruppene utgjør en nasjonal sikkerhetstrussel, sier Çandar.

Den finske Tyrkia-eksperten Toni Alaranta tror også at det kan bli tolket slik.

– Tyrkia vil tolke dette som at Sverige og Finland nå ser på YPG og PYD som terrororganisasjoner, selv om våre delegasjoner ikke gjør det. Ordlyden er med vilje gjort vag slik at begge parter kan godkjenne den. Erdogan kan se på det som en seier, skriver Alaranta på twitter.

Hva med Nordøst-Syria?

De kurdiske separatistene i Syria kontrollerer nesten 30% av landet fordi de befinner seg under full beskyttelse av US Air Force. Nordøst-Syria omfatter de rikeste jordbruksområdene og de viktigste olje- og gassfeltene i landet. Det er ennå ikke klart hva Tyrkias krav om kamp mot YPG og PKK vil bety i Syria.

Erdogan har truet med en ny invasjon i Nordøst-Syria for å angripe YPG.

Biden takker Tyrkia ved å selge landet F-16

President Joe Biden takket sin tyrkiske kollega Recep Tayyip Erdogan onsdag (29. juni) for å ha droppet motstanden mot Finlands og Sveriges inntreden i NATO, og USA signaliserte også støtte til Tyrkias plan om å kjøpe F-16 krigsfly, skriver AFP.

– Jeg vil spesielt takke deg for det du gjorde for å løse situasjonen med hensyn til Finland og Sverige, sa Biden til Erdogan på et møte på sidelinjen av NATO-toppmøtet i Madrid.

En høytstående amerikansk tjenestemann uttrykte sterk støtte til Tyrkias ønske om å oppgradere sitt luftvåpen med nye F-16 jagerfly og forbedringer av sin eksisterende eldre flåte.

– Det amerikanske forsvarsdepartementet støtter fullt ut Tyrkias moderniseringsplaner, sa Celeste Wallander, assisterende forsvarsminister for internasjonale sikkerhetssaker, til journalister.

Erdogan har igjen vist seg som en kynisk og eminent utpresningstaktiker. Han har tatt basarkjøpmannens forhandlingskunst opp på internasjonalt plan og har igjen kjørt sirkler rundt sine «NATO-partnere». Vi kan ikke se annet enn at Erdogan fikk full pott og at Finland og Sverige har solgt kurderne for den eksklusive retten til å bli militærbaser for USA.

Forrige artikkelVestlige tjenestemenn innrømmer at Ukraina kryr av CIA-personell
Neste artikkelOm erstatning etter skade som følge av bivirkninger etter koronavaksinasjon