Prøver USA å provosere til en ny krig med Russland via Litauen?

0
Early morning in Kaliningrad. River Pregolya, Embankment of the Fish Village and the Jubilee Bridge. Russia, Kaliningrad

Litauiske myndigheter har forbudt transitt gjennom deres territorium av varer til den russiske enklaven Kaliningrad, ifølge den nasjonale jernbanetjenesten.

Enklaven – som er hjemmehavn for den russiske baltiske flåten og et utplasseringssted for Moskvas atomkompatible Iskander-missiler – ligger inneklemt på den baltiske kysten mellom Litauen og Polen, begge NATO-medlemmer, og har ingen landgrense med Russland.

Transittforbudet kan øke det allerede høye spenningsnivået mellom Moskva og NATO etter Russlands invasjon av Ukraina i slutten av februar.

Litauens tiltak som forbyr transitt av enkelte varer fra russiske regioner gjennom territoriet til Kaliningrad-regionen er ulovlige og strider mot bestemmelsene i avtalen om Litauens tilslutning til EU, sa guvernør Anton Alikhanov i en videotale lørdag ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

Alikhanov sa tidligere at Litauens jernbaneselskap hadde varslet jernbaneselskapet i Kaliningrad-regionen at de ville forby transitt fra Russland til regionen av varene som er underlagt EU-sanksjoner pålagt Moskva.

«Disse tiltakene er ulovlige og kan innebære vidtrekkende implikasjoner for Litauen og EU. Han viste til felleserklæringa om EU-utvidelse, med henvisninger til internasjonale avtaler, dokumentene som både den europeiske samfunnet og den russiske føderasjonen sluttet seg til,» sa Alikhanov.

Alikhanov påpekte at underskriverne av 2004-avtalen om Litauens tiltredelse til EU bekreftet at de «i praksis vil anvende prinsippet om frihet til transitt av varer, inkludert energi, mellom Kaliningrad-regionen og resten av russisk territorium.»

Provokasjon for å skape en ny krig?

Det kan vanskelig benektes at Litauens stenging av transporten til og fra Kaliningrad er en provokasjon. Det er ingenting i forholdet mellom Russland og Litauen som skulle begrunne et slikt ensidig tiltak. Myndighetene i Vilnius er klar over hvor mye denne transporten betyr for Russland. Når de forbyr den, vet de at det vil komme mottiltak fra russisk side. Så kan Litauen følge opp med nye tiltak, som russerne så vil svare på, og dermed er en farlig spiral i gang.

Er det Biden-adminsitrasjonen som står bak?

Litauen gjør ikke dette uten å ha konsultert med Washington. Sannsynligvis er også nabolandet Polen involvert. Gonzalo Lira, som rapporterer fra Kharkov, mener at Biden-administrasjonen har tatt inn over seg at Ukraina er i ferd med å tape krigen. Samtidig er Biden-regjeringa mer upopulær enn noen gang. Inflasjonen er skyhøy og økonomien er elendig. Hva er bedre enn en krig til å avlede oppmerksomheten fra nød og elendighet hjemme?

Lira mener at dersom en slik opptrapping kommer, vil den veldig fort føre til en kjernefysisk krig. Skulle det bli en så alvorlig politisk spiral, er det ikke noen usannsynlig utvikling. Derfor bør det som måtte være av fredsbevegelse allerede nå mobilisere mot enda en krigersk eskalering i Europa.

Forrige artikkelFagfolk om lege Kaveh Rashidis beskrivelse av immunforsvaret: – Feil!
Neste artikkelVesten ved vendepunktet i Ukraina-krigen