Hungersnødens sommer – høye gjødselpriser slipper løs kaos og sult over hele verden

0

En av de mest skadelige konsekvensene – og først og fremst for anti-Russland-vesten – som følge av Ukraina-krigen, har vært den enestående økninga i gjødselprisene som blant annet har utløst en historisk økning i matvarepriser og kollaps i forsyningskjedene rundt kloden.

Fertilizer Prices Hit Record Highs, May Pressure Food Inflation Even Higher

«Fertilizer Is Out Of Control» – US Farmers Ditch Corn For Soy To Save On Costs

Gjøselprisene gikk rett til værs, men har siden falt en del. Det siste er gode nyheter, men den dårlige nyheten er at prisene ikke har falt på langt nær nok.

Ifølge Bloomberg signaliserer mengden av gjødsel som hoper seg opp ved de største brasilianske havnene at prisen på næringsstoffene må synke ytterligere før bøndene begynner å kjøpe.

I Paranagua nådde private lagrene sin maksimale lagringskapasitet på 3,5 millioner tonn, sa Luiz Teixeira da Silva, Paranaguas driftsdirektør, til Bloomberg . En terminal som drives av VLI Logistics, en av de to i Santos havn som lagrer gjødsel, er også full, ifølge folk med kunnskap om saken som ba om å ikke bli navngitt siden informasjonen ikke er offentlig.

Ettersom forsyningene har normalisert seg, har prisene falt de siste ukene, men bøndene kjøper fortsatt ikke. De venter på ytterligere priskutt, ifølge Marina Cavalcante, analytiker ved Bloombergs Green Markets.

I Afrika har denne krisa at navn, og det er sult!

Tsjad, Afrikas femte største land, har nå erklært mat-unntakstilstand, skriver Deutsche Welle.

Prisene på grunnleggende nødvendigheter har også steget betydelig i Tsjads nabo i nordvest, Niger. Melk, sukker, olje og mel er produktene som prisene har skutt i været der. Prisen på gjødsel har også økt dramatisk.

I Brussel, London og Washington kan de gjerne snakke om «stagflasjon» og ««etterspørselødeleggelse«, men det betyr hungersnød og sultkatastrofe.

Les: UN: War in Ukraine Could Push Millions Into Hunger Worldwide

Sudanese farmers warn of failing harvests as hunger rises

Etter Russlands invasjon av Ukraina 24. februar etablerte FNs generalsekretær en Global Crisis Response Group for å håndtere den forventede virkninga av krigens forstyrrelser på Svartehavsregionen, som er en av verdens største brødkurver.

Gruppas koordinator, FNs handels- og utviklingssjef Rebeca Grynspan, advarte om at den nåværende matkrisen kan eskalere til en global matkatastrofe innen neste år. «Høyere energikostnader og handelsrestriksjoner på gjødselforsyningen fra Svartehavsregionen har resultert i at gjødselprisene har økt enda raskere enn matvareprisene,» sa Grynspan.

Global Crisis Response Group sier at nesten 100 land og rundt 1,6 milliarder mennesker befinner seg i minst én dimensjon av mat-, drivstoff- og finanskrise. Omtrent tre fjerdedeler av dem bor i land som er svært sårbare på alle tre fronter. Ifølge Den internasjonale arbeidsorganisasjonen hadde COVID-19-pandemien etterlatt 60 % av arbeiderne med lavere realinntekt.

Rebeca Grynspan sa at:

«Med mindre det kommer en sterk innsats fra internasjonale finansinstitusjoner for å øke landenes økonomiske ressurser og finanspolitiske handlingsrom, vil landene fortsette å slite med å betale sine mat- og energiimportregninger, betjene gjelda og øke utgiftene til sosial beskyttelse,» sa hun. Når det gjelder de skyhøye kostnadene for drivstoff i mange land, anbefalte hun regjeringene om å bruke noen av reservene og strategiske lagrene sine for å lette krisen. «

La meg understreke at dette er ei global krise, som ingen kan unnslippe,» advarte hun.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelRefleksjoner rundt en pandemi
Neste artikkelVil WHO erklære en ny «pandemi»?