Erklærer slutten på den ‘unipolare verden’

0
Foto: Tass

Vladimir Putin på St. Petersburg International Economic Forum

Russlands president Vladimir Putin langet fredag ​​17. juni 2022 ut mot de vestlige nasjonene for deres floke av sanksjoner mot Moskva, og sa at tiltakene var «gale og tankeløse». I en 72-minutters tale ved St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF) hevdet Kreml-sjefen at sanksjonene var «mer skadelige» for de som innførte dem og på ingen måte ville påføre den russiske økonomien alvorlig skade.

«Jeg har allerede sagt at den økonomiske blitzkrigen mot Russland i utgangspunktet ikke hadde noen sjanse til å lykkes, men sanksjonsvåpenet, som man jo vet, og som de siste årenes praksis har bevist godt, er tveegget,» sa Putin på den 25. SPIEF på fredag.

«Det påfører sammenlignbare, om ikke større, skader på sine ideologer og arkitekter. Og det handler ikke bare om dagens åpenbare gjenklang,» la han til.

I sin vurdering av virkninga av de vestlige sanksjonene på den russiske økonomien, sa Putin at EU kunne tape over 400 milliarder dollar i stedet for Moskva. Han la til at unionen opplever en økning i inflasjonen og setter folkets interesser på sidelinja i forsøket på å ramme Russland. Putins kommentarer kommer etter en hærskare av sanksjoner som USA, Storbritannia og EU-land innførte mot Moskva som svar på den russiske invasjonen i Ukraina.

Putin erklærer «slutten på den unipolare æraen»

I sin mye hypede tale anklaget Putin torsdag USA for å være vant til å føre en «unipolar politikk». Med tanke på perioden etter den kalde krigen, uttalte Putin at «USA erklærte seg som Guds egen representant på jorden, mennesker som ikke har noe ansvar – med hensyn til interesser,» rapporterte CNN. «De har erklært disse interessene for hellige. Og nå er det enveistrafikk som gjør verden ustabil,» la han til.

Putin hevdet videre at USA «lever i fortidan … og i sine egne vrangforestillinger,» og la til at krigen ble et påskudd for Vesten til å gi Russland skylden for alle problemene.

Stor internasjonal deltakelse

St. Petersburg International Economic Forum har deltakere fra 141 land og 43 representanter på ministernivå. 1500 toppsjefer fra alle kontinenter var også til stede.

Forrige artikkelDe neste 100 dagene av Ukraina-krigen
Neste artikkelDen norske marinen driver grov feilinformasjon