Den kommende europeiske splittelsen over krigen i Ukraina

0
Illustrasjon: Shutterstock

Tenketanken European Council on Foreign Relations er en av de helt sentrale tenketankene i og omkring NATO. De har nå publisert en analyse under tittelen: Peace versus Justice: The coming European split over the war in Ukraine.

I sammendraget heter det:

«I de første 100 dagene av Russlands krig mot Ukraina bidro den europeiske opinionen til å styrke Europas politiske respons. Men en ny meningsmåling avslører at ulike offentlige preferanser kan svekke denne enheten.

ECFRs forskning viser at selv om europeere føler stor solidaritet med Ukraina og støtter sanksjoner mot Russland, er de splittet om de langsiktige målene. De deler mellom en «Fred»-leir (35 prosent av befolkningen) som ønsker at krigen skal ta slutt så snart som mulig, og en «Rettferdighet»-leir som mener det mer presserende målet er å straffe Russland (25 prosent av befolkningen).

I alle land, bortsett fra Polen, er «Fred»-leiren større enn «Rettferdighet»-leiren. Europeiske borgere bekymrer seg for kostnadene ved økonomiske sanksjoner og trusselen om atomeskalering. Med mindre noe endres dramatisk, vil de motsette seg en lang og langvarig krig. Bare i Polen, Tyskland, Sverige og Finland er det betydelig offentlig støtte for å øke militærutgiftene.

Regjeringene må finne et nytt språk for å bygge bro mellom disse fremvoksende leirene, for å styrke europeisk enhet og unngå polarisering mellom og innenfor land. Nøkkelen vil være å presentere våpenleveranser og sanksjoner som en del av en forsvarskrig.»

Denne grafen er ytterst interessant og den påpekes av forfatterne:

Tyskland er Europas viktigste land, nest etter Russland, og det er også interessant å se hvordan meningene fordeler seg der:

Som en ser er Freds-leiren størst i Tyskland, og flertallet for fred er markant i det høyreorienterte partiet AfD og SPD. Minst fredsvennlige er de grønne.

Det delte vesten: Tyskland mot Italia

ECFR skriver:

En titt på noen av de europeiske landene som tidligere var mest vennlige mot Russland, viser også divergerende baner. Mens østeuropeere jevnlig anklager Tyskland for å blidgjøre Russland, viser denne nye meningsmålingen at tyske statsborgere er betydelig mer krigerske enn italienere.

For eksempel, selv om de fleste tyskere (66 prosent) og italienere (56 prosent) hovedsakelig klandrer Russland for krigen, er de uenige om hvem som representerer den største hindringen for fred. 63 prosent i Tyskland mener svaret er Russland – men bare 39 prosent i Italia er enige. Italia er også landet med flest respondenter som oppgir at USA i hovedsak har skylden (20 prosent) og er det største hinderet for fred (28 prosent); færre i Tyskland (henholdsvis 11 og 9 prosent) deler denne oppfatninga.

Forrige artikkelNATO overvåker påvirkere som stiller spørsmål ved den offisielle versjonen av krigen i Ukraina
Neste artikkelI politistaten er vi alle skuldige til det motsette er bevist