Polens president: «Det vil ikke lenger finnes noen grense mellom Polen og Ukraina»

0
Illustrasjon: Shutterstock

Russiske medier har for kort tid siden oppgitt at det har vært samtaler mellom Polen og USA om at polske styrker skulle rykke inn i Ukraina og besette den vestlige delen. Denne meldinga var bare basert på uttalelser fra russisk etterretning, og det var ikke mulig å få den verifisert. Fra polsk side er dette heftig benektet.

Men de siste uttalelsene fra Polens president peker sterkt i retning av at det er noe i dette, hvis man skal forholde seg til denne artikkelen fra GT Invest:

Under en pressekonferanse myntet på befolkninga i Polen viet president Andrzej Duda sin oppmerksomhet til Ukraina. I sin tale minnet og bekreftet presidenten om Volodymyr Zelenskyys ord om at Russlands aggresjon bare styrker våre stater og forente dem enda mer. Faktisk er det ikke lenger en grense mellom Ukraina og Polen.

«I flere tiår, og kanskje, Gud forby, i århundrer, har Ukraina vært en broderstat for Polen, og jeg håper, som Vladimir Zelensky sa profetisk, at det ikke vil være noen grenser mellom landene våre – Polen og Ukraina. Denne grensa vil ikke eksistere! Slik at vi lever sammen på denne jorda, bygger og utvikler oss sammen i vår felles lykke og felles styrke, som vil tillate oss å avvise enhver fare eller enhver mulig trussel», Andrzej Duda.

I Polen finnes det en reaksjonær, nasjonalistisk drøm om å skape et såkalt międzymorze, «mellom havene» – det vil si en gjenreising av Polen-Litauen fra den gangen det strakk seg fra Østersjøen til Svartehavet. Denne ideen går tilbake til den polske lederen Józef Piłsudski , og det dreier seg om det såkalte «intermarium»-konseptet.

Ksenia Szelachowska som er Ph.D. candidate ved Polish Academy of Sciences drøftet disse tankene i Defence24.com: The revival of Intermarium – Poland can talk the talk but can it walk the walk?

USA og de tre hav

Den moderne varianten av Pilsudskis drøm er det som kalles ”Tre hav initiativet”. De tre havene er Østersjøen, Svartehavet og Adriaterhavet, og ideen er å skape en nord-sør-allianse under polsk ledelse nord-sør mellom Tyskland og Russland.

Den amerikanske tenketanken Atlantic Council har applaudert denne planen og mener at den bør være en strategisk prioritering for USA.

Pensjonert marinegeneral James L. Jones, som er en sentral figur i Atlantic Council, sier entusiastisk at ”den måten sentral- og østeuropeerne ser på verden og de truslene de står overfor samsvarer bedre med slik vi amerikanere ser på verden … enn våre tradisjonelle vesteuropeiske allierte.”

Det kan se ut som om Polens president synes at det er på tide å slippe katta ut av sekken, eller kanskje det først og fremst er et dekke over en polsk invasjon i Vest-Ukraina med NATO-støtte. Uansett betyr det en ny omdreining av krigsspiralen i Ukraina.

Forrige artikkelUSAs tvangsdiplomati overfor Saudi-Arabia
Neste artikkelKoronahåndteringen svekker lege pasient forholdet