Det russiske selskapet Gazprom melder at deres salg av gass til Kina har økt med 60 prosent de første fire månedene i 2022 sammenliknet med samme periode i fjor.
Kina og Russland undertegnet en olje- og gassavtale i februar med en verdi som tilsvarer 117,5 milliarder dollar.
Gassen er levert gjennom Power of Siberia-rørledninga. Sanksjonene mot Russland har ført til at gassleveransen til andre land utenfor det tidligere Sovjetunionen har falt med 26,9% i år, sier selskapet.
Betaling i rubler
Etter at USA konfiskerte, som i stjal, russisk eiendom i utlandet til en verdi av 300 milliarder dollar bestemte Russland seg for å kreve betaling fra «uvennlige land» i annet enn dollar og euro, og da gjerne rubler.
Vesten har avvist dette kravet med forakt, men EU er så avhengige av russisk gass at mange medlemsland og energiselskaper har pønsket ut oppfinnsomme måter å unngå sanksjonene på, slik at de fortsatt kan få tak i russisk gass.
The Guardian skriver at dette blant annet gjelder energiselskaper i Tyskland, Italia, Østerrike og Ungarn. Les: How EU energy firms plan to pay for Russian gas without breaking the law.
Det skal vær om lag 10 EU-land som har funnet ut at «det er flere enn en måte å flå en rev på,» som vi sier i Norge.
Det er den ungarske regjeringstalsmannen Gergely Gulyas som opplyser dette til Bloomberg.
Etter Russland invasjon i Ukraina og de vestlige sanksjonene falt rubler som en stein, men da Russland vedtok å kreve betaling i rubler og varslet om at rubelen vil bli garantert av vareproduksjon og gull har den gått rett til værs igjen, ikke minst mot euro, og framstår nå som en av verdens sterkeste valutaer, kilde: XE.com: