Joe Biden omgjør Trumps beslutning og sender soldater til Somalia

0

President Joe Biden signerte mandag 16. mai 2022 en ordre om å omdisponere hundrevis av amerikanske soldater til Somalia for å motarbeide den islamske ekstremistiske opprørsgruppa al-Shabab, en innsats som amerikanske militærledere sa hadde blitt hemmet av president Donald Trumps beslutning om å trekke styrkene ut av landet, skriver AP.

Amerikanske styrker vil bli omdisponert fra andre steder i Afrika for å trene og gi annen støtte til somaliske styrker i deres kamp mot al-Shabab, som regnes som den største og rikeste filialen til al-Qaidas ekstremistorganisasjonen.

«Våre styrker er ikke, og vil heller ikke være, direkte engasjert i kampoperasjoner,» sa Pentagons pressesekretær John Kirby. «Hensikten her er å muliggjøre en mer effektiv kamp mot al-Shabab fra de lokale styrkenes side.»

Dette er en påminnelse om at USA fortsatt er engasjert i den lange kampen mot islamske ekstremister rundt om i verden, selv om innsatsen har blitt overskygget av krigen i Ukraina og andre saker, skriver AP. Men USAs forhold til islamistiske ekstremistgrupper er mer komplisert enn som så. De brukes også av USA, både direkte som leiemordere, og indirekte som påskudd for amerikansk intervensjon.

Beslutninga om igjen å stasjonere styrker i Somalia, i stedet for å rotere dem inn og ut, er ment «å maksimere sikkerheten og effektiviteten til styrkene våre og gjøre dem i stand til å gi mer effektiv støtte til våre partnere,» sa talsperson for Nasjonalt sikkerhetsråd, Adrienne Watson som kunngjorde omdisponeringen.

Kommentar: Det handler om den lange krigen om Afrika

Somalia ligger på Afrikas horn og er strategisk viktig for kontrollen av Indiahavet og sjøveien mot Suez-kanalen. USA har også trappet opp i nabolandet Etiopia og forbereder seg til den langvarige kampen om Afrika, først og fremst rettet mot Kina.

New Report Reveals US Special Forces Active in 22 African Countries

Les: America’s Half a Century of War in Somalia Comes to an End. Sort Of

Tidligere i år rapporterte The Intercept at USAs militære driver 29 baser på kontinentet. En av disse er et enormt drone-knutepunkt i Niger, noe The Hill kalte «tidenes største U.S. Air Force-ledede byggeprosjekt». Byggekostnaden alene var over 100 millioner dollar, med de totale driftskostnadene som forventes å toppe 280 milliarder dollar innen 2024. Utstyrt med Reaper-droner kan USA nå gjennomføre bombeangrep over landegrensene over hele Nord- og Vest-Afrika. Dette er den vestlige delen av USAs operasjoner på det afrikanske kontinentet, Etiopia og Somalia er de østlige delene av operasjonen.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelFracking som våpen i Joe Bidens lange korstog mot Russland
Neste artikkelNew York Times endrer narrativet om krigen