Hemmelig britisk «svart propaganda»-kampanje rettet mot fiender i den kalde krigen

0

Den britiske regjeringa drev en hemmelig «svart propaganda»-kampanje i flere tiår, rettet mot Afrika , Midtøsten og deler av Asia med brosjyrer og rapporter fra falske kilder rettet mot å destabilisere fiender i den kalde krigen ved å oppmuntre til rasespenninger, så kaos, oppfordre til vold og forsterke anti-kommunistiske ideer, blir det avslørt i dokumenter som nylig er avklassifisert. Dette skriver avisa The Guardian.

Innsatsen, som ble drevet fra midten av 1950-tallet til slutten av 70-tallet av en enhet i London som var en del av Foreign Office, var fokusert på fiender fra den kalde krigen som Sovjetunionen og Kina , venstreorienterte frigjøringsgrupper og ledere som Storbritannia så. som trusler mot dets interesser

Kampanjen søkte også å mobilisere muslimer mot Moskva, fremme større religiøs konservatisme og radikale ideer. For å framstå som autentiske oppmuntret dokumenter til hat mot Israel .

Nylig avklassifiserte britiske regjeringsdokumenter avslører hundrevis av omfattende og kostbare operasjoner.

«Disse utgivelsene er blant de viktigste de siste to tiårene. Det er veldig tydelig nå at Storbritannia engasjerte seg i mer svart propaganda enn historikere har antatt, og denne innsatsen var mer systemisk, ambisiøs og støtende. Til tross for offisielle fornektelser, gikk [dette] langt utover bare å avsløre sovjetisk desinformasjon», sa Rory Cormac, en ekspert i historien om undergraving og etterretning som fant materialet da han undersøkte sin nye bok, How to Stage a Coup: And Ten Other Lessons from the World of Secret Statecraftsom skal publiseres neste måned .

Det kontoret som drev den svarte propagandaen het Information Research Department (IRD).

Observer avslørte i fjor IRDs store kampanje i Indonesia i 1965 som bidro til å oppmuntre til antikommunistiske massakrer som førte til at hundretusener døde. Der utarbeidet IRD brosjyrer som påstod å være skrevet av indonesiske patrioter, men ble faktisk skapt av britiske propagandister, og ba indonesere om å eliminere PKI, den gang det største kommunistpartiet i den ikke-kommunistiske verden.

Advarsel til politiske noviser

Anført av folk som John Færseth og stimulert av medier som later som om han er ekspert på noe som helst, har det, ikke minst på den dårlig skolerte venstresida, blitt vanlig å kalle alt man ikke skjønner eller liker for «konspirasjonsteorier». Derfor en advarsel til naive folk: Ikke les denne boka hvis du vil beholde den politiske uskylden. Du kan komme i skade for å skjønne at konspirasjoner – på norsk: sammensvergelser – er noe som finnes i virkeligheten, og ikke så sjelden med dødelige resultater.

Forrige artikkelPlanet Lockdown dokumentar om den globale nedstengninga
Neste artikkelGeorge W. Bush kom i skade for å si sannheten om Irak-krigen