Gigantisk ukrainsk lastefly har landet på Gardermoen to ganger det siste døgnet

0

Et av verdens største lastefly, et ukrainsk Antonov An-124, landet fredag på Gardermoen for andre gang på ett døgn. Få timer tidligere ble en militærtransport med utfaset artilleri fotografert kjørende i retning flyplassen. Dette skriver Bergens Tidende.

Seks av Forsvarets utrangerte M109-artillerivogner er hentet frem fra lager for å testes. Forsvarsdepartementet vil ikke svare på om de kan bli sendt til Ukraina. Dette skrev Forsvarets Forum 27. april 2022.

Det trengs vel ikke akkurat rakettvitenskap for å skjønne at dette dreier seg om de samme våpnene.

Norge er altså indirekte engasjert i krigen i Ukraina.

I sin redegjørelse overfor Stortinget uttalte statsminister Jonas Gahr Støre at regjeringa vil bidra med flere våpen til Ukraina.

– I tida framover vil de ukrainske styrkene ha behov for mer våpen for å stå imot angrepene i øst og sør. De vil ha behov for tyngre og mer avanserte våpensystemer. Norge bidrar, sa Støre.

– Ytterligere direkte donasjoner av tyngre våpen fra Norge til Ukraina er til løpende vurdering – og gjennomføring, fortsatte Støre.

Skuddsikre vester og luftvern

En eventuell forsendelse av M109-artilleri vil komme i tillegg våpen og materiell Norge har sendt til Ukraina tidligere.

Det består så langt av:

  • 4000 panservernvåpen av typen M72
  • 1500 skuddsikre vester, 5000 hjelmer, 15.000 feltrasjoner, 1000 vernemasker med filter, 2000 soveposer, 10.000 liggeunderlag og noe bekledning til Ukraina
  • Luftvernsystemet Mistral med 100 missiler samt et mindre antall utskytingsenheter

NATO pøser våpen inn i Ukraina

USA og dets NATO-allierte har økt leveringen av stridsvogner, helikoptre og tunge våpen til Ukraina mens landets styrker forbereder seg på store kamper mot russiske tropper i Donbas-regionen i Øst-Ukraina, skrev Foreign Policy i april. New York Times pekte på at dette øker risikoen for at Russland vil oppfatte dette som deltakelse i krigen fra disse NATO-landenes side.

Norge er nå hårfint unna å være direkte deltaker i krigen mellom USA og Russland på ukrainsk jord.

Forrige artikkelMinnekrigen mot Russland på frigjøringsdagen
Neste artikkelPfizers kriminelle hensikter dokumenteres skritt for skritt