Russlands Ukrainakrig har ingen tidsramme

0
Stålverket Azovstal i Mariupol der flere tusen soldater fra Ukraina, Azov-bataljonen og antakelig også mange høyere NATO-offiserer var innesperret.

Den indiske yrkesdiplomaten M. K. Bhadrakumar kommenterer den siste pressekonferansen til Russlands president Vladimir Putin. Han mener den varsler en svært hard kamp i de kommende ukene mellom de russiske styrkene og de kombinerte styrkene til Ukraina og deres NATO-allierte. Han skriver også at mange ledende militære fra NATO er fanget inne i stålverket Azovstal i Mariupol. Dette blir mer og mer en direkte krig mellom NATO og Russland, skriver den indiske diplomaten.

Av M. K. Bhadrakumar.

I sine første utvidede kommentarer på nesten en måned om krigen i Ukraina sa Russlands president Vladimir Putin tirsdag at fredssamtalene hadde nådd en «blindvei» og varslet at Russlands «militære operasjon vil fortsette til den er fullført». 

Putin definerte et mer begrenset mål for krigen, med fokus på kontroll over Donbass – og ikke hele Ukraina. Putin gjentok at Russlands handlinger så langt i flere regioner i Ukraina kun var ment å binde fiendens styrker og gjennomføre missilangrep med det formål å ødelegge det ukrainske militærets infrastruktur, for å «skape vilkår for mer aktive operasjoner på Donbass’ territorium.»

Eller som han sa: «Målet vårt er å gi hjelp til befolkninga i Donbass, som føler et ubrytelig bånd med Russland og har vært gjenstand for folkemord i åtte år.»

På spørsmål om hvorfor operasjonen ikke kan framskyndes, sa Putin til journalister: «Jeg får ofte disse spørsmålene, ‘kan vi ikke skynde oss?’ Vi kan. Men det avhenger av intensiteten av fiendtlighetene, og uansett hvordan du sier det, er intensiteten av fiendtlighetene direkte relatert til antall ofre.» 

Han gjorde det klart at «vår oppgave er å nå de fastsatte målene og samtidig minimere disse tapene. Vi vil opptre rytmisk, rolig og i henhold til planen som opprinnelig ble foreslått av generalstaben.» Han la til: «Operasjonen går i henhold til planen.» 

Det er klart at havnebyen Mariupol sør i Donbass kunne ha blitt erobret med rå makt. Men det ville ha forårsaket forferdelige skader. I stedet har fiendtlige styrker – ukrainsk militære, den nazistiske Azov-bataljonen og utenlandske leiesoldater – stadig blitt fanget i blindgater og omringet på to hovedsteder, nemlig Azovstal stålverk og byens hovedhavn.

De russiske styrkene har fått kontroll over havna, mens i Azovstal har rundt 3000 fiendtlige soldater blitt omringet, som muligens inkluderer dusinvis eller hundrevis av militære offiserer fra NATO-landene – og overraskende nok Sverige. Ekspertene anslår at byens fall i russiske hender er nært forestående. Det russiske forsvarsdepartementet kunngjorde onsdag at over 1000 ukrainske soldater, inkludert 162 offiserer, overga seg tidligere på dagen i Mariupol. 

I ettertid kan man se at hovedhensikten bak den paniske diplomatiske innsatsen fra noen av NATO-landene (spesielt Frankrike og Tyskland) for å sørge for «humanitære korridorer» fra Mariupol var del av en ondsinnet agenda for å evakuere de vestlige offiserene som er fanget i byen. Kjernen i saken er at NATO-styrker de facto er utplassert i Ukraina, som utenlandske frivillige eller som militærinstruktører, og utstyrt med tungt militært utstyr kjemper de mot den russiske hæren. 

En fransk journalist som klarte å snike seg inn med franske «frivillige» har siden kommet ut med en video som viser at amerikansk militærpersonell koordinerer det utenlandske militæret i Ukraina og direkte håndterer opplæringen og innrulleringen av de utenlandske «frivillige» i de ukrainske styrkene. 

Les: Reporter fra franske Le Figaro: Det er USA som styrer krigen

Under slike forhold kan helt åpenbart ikke fredssamtaler mellom Moskva og Kiev komme videre. Det store spørsmålet er: Ønsker Biden-administrasjonen at konflikten skal ta slutt og en fredsavtale skal forhandles? Svaret virker å være «nei». Faktisk er det USA som gir næring til denne konflikten. 

Det amerikanske senatet har godkjent et utkast til lov om utlån av våpen, lend-lease, som i stor grad vil forenkle forsyninger til Ukraina. Wall Street Journal rapporterte at USA vil gi Ukraina tungt utstyr, inkludert sovjetiske luftvernsystemer. Biden-administrasjonen sies å forberede seg på å kunngjøre en bevilgning på mer enn 700 millioner dollar i ytterligere militær bistand til Ukraina, som sannsynligvis vil omfatte tunge bakkeartillerisystemer, helikoptre og pansrede kjøretøy. USA hadde gitt mer enn 2,4 milliarder dollar i militær bistand til Ukraina under Bidens presidentskap, inkludert 1,7 milliarder dollar siden Russland startet sin operasjon i Ukraina i slutten av februar.

Interessant nok bekreftet Putin 12. april rapportene om at britisk etterretning hadde iscenesatt de såkalte Bucha-drapene for å plyndre russisk militær og skape internasjonal bråk. Pentagon hadde tydelig distansert seg fra kontroversen knyttet til det som viste seg å være falske nyheter. Putin sa: 

«Det er mye oppstyr, men de (EU og USA) trengte bare å vedta en ny pakke med sanksjoner, noe vi vet veldig godt. I dag diskuterte vi deres spesielle operasjon, den psykologiske operasjonen utført av britene. 

«Hvis dere vil vite adressene, de hemmelige møteplassene, skiltnummerene, merkene på kjøretøyene de brukte i Bucha, og hvordan de gjorde det, kan FSB i Russland gi denne informasjonen. Hvis ikke, kan vi hjelpe til. Vi avslørte den stygge, motbydelige posisjonen til Vesten sammen med våre russiske venner, i sin helhet og fra begynnelse til slutt.» 

De russiske og ukrainske styrkene har omgruppert og styrket sine posisjoner i Øst-Ukraina gjennom de siste fjorten dagene som forberedelse til en avgjørende kamp om Donbass. De russiske styrkene forbereder seg på å omringe en enorm konsentrasjon av ukrainske tropper, anslått til å være i området 100.000 soldater, hentet fra de beste enhetene til de væpnede styrkene. Kiev overfører også alle tilgjengelige styrker til østfronten for å stoppe den russiske offensiven.

Putins uttalelser i går tyder på at Russland ikke er ute etter en rask seier for enhver pris. Putin sa tirsdag at Moskva «ikke hadde noe annet valg» og at operasjonen hadde som mål å beskytte mennesker i deler av Øst-Ukraina og «sikre Russlands egen sikkerhet». Han sverget at det ville «fortsette til det er fullført og de målene som er satt er oppfylt.»

Mer og mer en direkte krig mellom NATO og Russland

Og vær sikker; kampene i det østlige Ukraina vil bli intensivert i løpet av de neste to til tre ukene, men det endelige resultatet vil ta tid. De ukrainske styrkene og fremmedkrigerne som har strømmet til den østlige regionen er godt utstyrt og vil ikke bare yte hard motstand, men kan til og med komme til å føre kampen inn på russisk territorium. 

Dette dystre scenariet er omfatter også den reelle faren som består i at NATO i økende grad befinner seg direkte i krig med Russland i Ukraina. Ifølge vestlige medierapporter er britiske og amerikanske elite-spesialstyrkeenheter utplassert i Ukraina, inkludert tjenestemenn fra British Special Air Service (SAS) og soldater fra den første operative enheten til spesialstyrken «Delta» i den amerikanske hæren. 

Det har vært rapporter om at operasjonene i Mariupol var under kommando av en amerikansk general som forsøkte å rømme med helikopter sendt for å redde ham for en uke siden, men ble avlyttet av Donetsk-militsen som var involvert i operasjonen sammen med de russiske styrkene, og ble tatt i deres varetekt. Det er fullt tenkelig at den østerrikske kansleren Karl Nehammers Moskva-misjon på mandag og hans «veldig direkte, åpne og tøffe» samtaler med Putin på et en-til-en-møte i sistnevntes Novo-Ogaryovo-residens i nærheten av Moskva skjedde i koordinering med Washington. Innholdet i det 75 minutter lange møtet Kreml er ikke publisert fra Kremls side. 

Forrige artikkelHva er Russlands rolle i det imperialistiske systemet
Neste artikkel«Alle» går inn for grønn vekst
M. K. Bhadrakumar
M. K. Bhadrakumar er en pensjonert indisk karrierediplomat. Han har blant annet tjenestegjort i Sovietunionen, Pakistan, Iran og Afghanistan. Han skriver Indian Punchline, der han analyserer verdensbegivenhetene sett fra et indisk perspektiv.