Råkjøret mot steigan.no nesten uten sidestykke i norsk pressehistorie – men det har også et annet siktemål

0
Illustrasjon: Shutterstock

Av Pål Steigan.

De siste dagene har det ene presseorganet etter det andre gått ut med krigstyper mot nettavisa steigan.no. De har ikke en gang forsøkt å skjule at det opprinnelige initiativet til denne kampanjen stammer fra amerikansk etterretning og utenriksdepartementet i USA. Derfra tok Forsvaret Forskningsinstitutt ballen, og spilte den videre til Faktisk.no.

Utgangspunktet for kampanjen er et dokument fra USAs UD med tittelen Pillars of Russia’s Disinformation and Propaganda Ecosystem. Neste ledd i kjeden Eskil Grendahl Sivertsen, ekspert i psykologiske operasjoner fra Forsvarsdepartementet og UD og spesialrådgiver ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Han kontaktet Faktisk.no og fikk dem til å lage en artikkel basert på tankegangen fra USAs UD: Russland sprer desin­for­masjon ved hjelp av store nettverk. På denne invitasjonen svarte Faktisk.no med et bestillingsverk rettet først og fremst mot steigan.no: Slik spres russisk propaganda i norske alternative medier. 

Og da var kjøret i gang. Det hevdes for eksempel at undertegnede og steigan.no «støtter Russland og invasjonen i Ukraina», enda vi fra første dag har tatt avstand fra både invasjonen og krigen. Fakta spiller ingen rolle, og som for enhver inkvisisjon er det slik at hensikten helliger middelet. Nå er blodtåka i mediene blitt så voldsom at nesten alle vanlige journalistiske prinsipper kastes til side. Mediene er feige, de tør aldri å ta makta, men de elsker å jakte i flokk.

Vi tar dette med knusende ro. Vi ser det som et bevis på at steigan.no nå er blitt den viktigste opposisjonsavisa i Norge både når det gjelder den katastrofale lockdownpolitikken og knefallet for den farmasøytiske industrien og når det gjelder USAs stedfortrederkrig mot Russland. Dette er ultrapinlig for våre ærede konkurrenter, så de vil gjerne knekke oss.

Til tross for såkalt «shadowbanning» og blokkering på Facebook har vi ifølge deres statistikk nådd fram til 333.000 personer på fire uker i mars, og vi noterte oss for 2,7 millioner sidevisninger samme måned. Steigan.no var i fjor på 19. plass på Storyboards liste over norske nettsteder med mest spredning i sosiale medier. Nettstedet hadde større spredning enn aviser som Dagens Næringsliv, Vårt Land og Adresseavisen.

Og dette har vi oppnådd uten offentlig støtte og uten rike onkler og tanter her eller der. Vi er 100% avhengige av regelmessige og stort sett små bidrag fra leserne, og vi har et markedsføringsbudsjett på noen hundrelapper i måneden.

De som fører an i de CIA-inspirerte angrepene på steigan.no har vel ingen forhåpninger om at de skal knekke undertegnede på denne måten. De vet at jeg har stått gjennom det som har vært av stormer i seksti år. Dessuten er jeg arvelig belastet. Fattern satt over to år i tysk krigsfangenskap på grunn av sin illegale propaganda mot nazismen, og muttern risikerte livet gjennom hele krigen både som kurér for motstandsbevegelsens etterretningsorganisasjon XU og som redaksjonsmedlem i LOs illegale avis. Det lille ubehaget jeg opplever nå når ikke opp mot de farene mine foreldre utsatte seg for, så jeg tenker jeg står han av.

Det kan tenkes at de kan skremme bort noen lesere gjennom dette råkjøret, men det ser ikke ut til at det blir noen store frafall. Det er et annet mål med denne kampanjen som er vel så viktig:

Målet er å disiplinere Rødt og knekke ryggen på enhver motstand mot NATO og krigspolitikken

NATO har lykkes i å utrydde mesteparten av det som var igjen av fredsfraksjonen i SV. Nå blir SV også et NATO-parti og flertallet i landsstyret stemte for å sende våpen til Ukraina og slik sørge for at det ukrainske folket kan blø enda en stund til som ledd i USAs overordnede strategi mot Russland.

Dermed har Rødt muligheten til å stå igjen som den eneste utenrikspolitiske opposisjonen i Stortinget.

Det vil makthaverne hindre. Først fikk de gjennom Zelenskijs PR-show Rødts stortingsgruppe sommen med resten av nasjonalforsamlinga til å hylle en statsleder som nylig forbød samtlige opposisjonspartier i Ukraina, ikke minst de sosialistiske, som har forbudt bruken av alle minoritetsspråk og som har sørget for at det i Ukraina er forbudt å kritisere nazisten Stepan Bandera.

Men det endelige knefallet mangler.

Rødt er fortsatt, i hvert fall i prinsippet, mot NATO. Gjennom å slå på skjækene (steigan.no) og mene mærra (Rødt), prøver nå NATO-pressa å knekke den siste forsvarspolitiske opposisjonen på Stortinget.

Og det er det mye av dette kjøret handler om. Og om å gjøre Norge til et mye mer diktatorisk og USA-underdanig land, naturligvis.

Forrige artikkelUSA foretrekker at Ukraina fortsetter å kjempe og dø framfor å oppnå fred med Russland
Neste artikkelDollaren fortærer euroen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).