NATO planlegger massiv militær oppbygging langs Russlands grense

0
Dette er NATOs eget kart over sine framskutte posisjoner mot Russland.

Generalsekretær Jens Stoltenberg sa at alliansen gjennomgår en «fundamental transformasjon».

Av Kyle Anzalone, Anti-War.

Den nordatlantiske traktatorganisasjonen er midt i en «fundamental transformasjon» og planlegger en massiv militær oppbygging langs russiske grenser.

Generalsekretær Jens Stoltenberg sa at NATO vil gjennomgå en stor «tilbakestilling» og planlegger å sette inn nok tropper i stater som grenser til Russland for å avvise en invasjon. Alliansen har i dag 40.000 soldater i østlige medlemsland.

NATO anser sine styrker i Øst-Europa som et avskrekkende middel mot Russland, men utilstrekkelig til faktisk å stoppe innkommende styrker. «Tripwire»-politikken mener Moskva ville være uvillig til å drepe amerikanske soldater og provosere en større krig. Stoltenberg sa ikke hvor mange tropper som ville være nødvendig i stater som Latvia og Estland for å bekjempe en russisk invasjon.

Alliansen kunngjorde nylig opprettelsen av fire nye kampgrupper på rundt 1500 soldater hver som skal distribueres til østeuropeiske stater. NATO vil ha en kampgruppe som strekker seg fra Østersjøen til Svartehavet.

Stoltenberg sa at endringen i politikken er et svar på invasjonen av Ukraina og vil hevde at oppbyggingen er defensiv. Moskva deler neppe den tolkningen. Russland krevde tilbaketrekking av NATO-styrker fra Øst-Europa i sikkerhetsforslaget fra desember.

Siden 1990-tallet har NATO ekspandert og flyttet styrker inn i tidligere sovjetstater. Moskva har konsekvent sagt at alliansens utvidelse østover er en trussel og er en del av grunnen til at president Vladimir Putin valgte å starte en «spesiell militær operasjon» i Ukraina.

Kyle Anzalone er meningsredaktør for Antiwar.com, nyhetsredaktør for Libertarian Institute, og medvert for interessekonflikter.

Artikkelen er oversatt til norsk og publisert av Derimot.no.

Originalen: NATO Planning Massive Military Buildup Along Russia’s Border

Forrige artikkel«Rubelgass»: Verdens nye ressursbaserte reservevaluta
Neste artikkelDet militærindustrielle farmasøytiske komplekset
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.