IMF: sanksjonene mot Russland truer med å redusere dollarens rolle som verdens-valuta

0

Russland arbeider nå for å få til mer handel med rubler.

Av Dave DeCamp, Anti-War.

Den USA-ledede sanksjons-kampanjen mot Russland truer nå med å feie unna USAs dollar som den dominerende reservevalutaen i verden. Det sier en ledende person i IMF til Financial Times.

Gita Gopinath, IMFs første visedirektør, sier at de omfattende sanksjonene mot Russland kan føre til at flere land nå kan komme til å gjennomføre transaksjoner i andre valutaer. 

«Dollaren vil fortsatt være den viktigste globale valutaen, selv om det er mulig at landskapet nå kan komme til å bryte opp til mindre nivåer», sier hun.

«Vi ser allerede at noen land reforhandler hvilken valuta de vil ha betalt i for sin handel».

Etter at sanksjons-kampanjen ble satt i verk, har den russiske presidenten Vladimir Putin gått til det skritt å øke handelen med rubler. Han sier alt Russland ikke vil selge gass til «uvillige» nasjoner dersom de ikke betaler med russisk valuta. 

Moskva har også foreslått overfor India å inngå avtaler med rubel-rupi-dominert betaling.

Gopinath sier at flere valutaer blir brukt i global handel. Og det kan komme til å bli enda flere unntak rundt reserve-eiendelene fra nasjonale sentralbanker. 

«Landene ser ut til å bygge opp sine reserver i valutaer de handler med resten av verden i, De låner fra resten av verden, så vi kan få se en saktegående trend mot andre valutaer enn dollar. Det kan komme til å spille en større rolle i framtiden», sa hun.

De sanksjonene som USA og deres allierte innførte var ment å ramme Russlands bruk av dollar og euro. Så det er ikke overraskende at Putin nå vil øke handelen med rubler.

Russland har forberedt seg på å skjerme seg fra vestlige sanksjonene i flere år. Rubelen har nesten greid å gjenopprette verdien av rubler etter krasjet som skjedde da Moskva invaderte Ukraina.

Gopinath sier at dollarens dominanse ikke vil bli utfordret «med det første».

Men når stadig flere globale transaksjoner skjer i andre valutaer vil det redusere verdien av dollar over tid.

President Biden har gjentatte ganger advart om at sanksjonene vil skade USA og Europa like mye som de vil skade Russland.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no.

Originalens tittel: IMF Says Russia Sanctions Threaten to Reduce Dominance of US Dollar

Forrige artikkelKatastrofen som ble feid under krigsteppet
Neste artikkelDe rikeste korporasjonene i USA fikk en profitt på nesten 3.000 milliarder dollar i 2021
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).