Greske arbeidere nekter å bidra til krig i Ukraina

0

Presidenten for Hellas kommunistparti er fornøyd med at lokførere og andre jernbanearbeidere i den greske byen Thessaloniki nekter å betjene lastebillass med NATO-våpen og eksplosiver for krigen i Ukraina, skriver den danske avisa Arbejderen.

Torsdag 7. april nektet lokførere og andre jernbanearbeidere i den greske byen Thessaloniki å betjene lastebillass med våpen for krigen i Ukraina. Formannen for det greske kommunistpartiet (KKE), Dimitris Koutsoumbas, er fornøyd når han gir seg tid til en samtale med Arbejderen under sitt nylige besøk i Danmark. Arbeiderne ved det greske jernbaneselskapet TrainOSE nektet å frakte amerikanske stridsvogner på vei til Ukraina, ifølge det greske nettmediet 902.gr.

Arbeiderforeningen sa kort tid etter at ingen greske arbeidere ville ta del i militære konflikter i Ukraina, «som skjer på bekostning av alle arbeidere».

– Full støtte til aksjonen. Det gir kampvilje, entusiasme og viser konkret støtte til motstanden mot krigen, sier Dimitris Koutsoumbas til Arbejderen.

Han har nettopp snakket med 150 grekere som bor her i Arbejdermuseets store fellessal i København som en del av et todagers besøk i Danmark 9.-10. April.

Formannen i KKE besøkte Mindelunden i København, hvor blant annet mange av de danske kommunistene som falt under okkupasjonen ligger gravlagt. At arbeidere stikker en kjepper i hjulet til at NATO sender våpen til Ukraina gjør Dimitris Koutsoumbas varm om hjertet.

– I 1999 gikk mange arbeidere og unge mennesker ut i gatene over hele Hellas for å protestere mot NATOs imperialistiske krig i Jugoslavia. Vi så unge mennesker som bevisst vendte veiskilt slik at de amerikanske tanksjåførene ikke kunne finne veien nordover til grensen til Jugoslavia, minnes Dimitris Koutsoumbas med et smil. Og nå fokuseres det på greske havner, hvor amerikanske våpen ankommer i stort antall for å videresendes til Ukraina. Mandag kunngjorde USAs president Joe Biden at USA vil bruke 6,9 ​​milliarder euro på våpen til Ukraina og NATOs medlemsland i regionen.

Jernbanearbeiderne i Thessaloniki, som nektet å frakte de amerikanske stridsvognene og andre kjøretøy torsdag, er fornøyde med at jernbaneselskapet TrainOSE ikke klarte å få vognene til å rulle på mange timer. Selskapet forsøkte å få arbeidere i andre områder av havnen til å ta på seg arbeidet – men forgjeves.

Dessverre klarte TrainOSE til slutt å tilkalle streikebrytere slik at vognene kunne rulle, men dette skjedde først etter at jernbanearbeidere kastet rød maling mot dem i protest, skriver nettmediet leftvoice.org . Politiet arresterte senere åtte arbeidere og fagforeningsaktivister – inkludert et medlem av KKEs sentralkomité, som protesterte mot transport av våpen i byen.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.