Biden-administrasjonen innrømmer at den ikke en gang vurderte å imøtekomme Russlands sikkerhetsbehov

0

En høytstående tjenestemann i Biden-administrasjonen innrømmet nylig at før den russiske invasjonen av Ukraina, gjorde USA ingen anstrengelser for å ta opp en av Vladimir Putins oftest uttalte sikkerhetsproblemer – muligheten for Ukrainas medlemskap i NATO. Dette skriver Ben Armbruster i Responsible Statecraft.

På spørsmål på en podcast publisert onsdag av War on the Rocks – et amerikansk nettsted for utenriks- og forsvarsanalyse – om NATOs ekspansjon til Ukraina «ikke var på bordet når det gjaldt forhandlinger» før invasjonen, svarte Derek Chollet, rådgiver for sekretæren. Utenriksminister Antony Blinken svarte at » det var det ikke .» War on the Rocks har nær tilknytning til Pentagon, uten å ha en formell binding.

Les og hør: A CONVERSATION WITH THE COUNSELOR: DEREK CHOLLET ON NAVIGATING THE WORLD

Chollets kommentarer bekrefter mistanker fra mange kritikere som mener at Biden-administrasjonen ikke gjorde nok – inkludert tilbud om å nekte eller utsette Ukrainas NATO-medlemskap – for å forhindre Russland i å starte en krig mot Ukraina. 

«Vi gjorde det klart for russerne at vi var villige til å snakke med dem om saker som vi trodde var ekte bekymringer de har som var legitime på en eller annen måte, jeg mener ting av den typen våpenkontroll,» sa Chollet og la til at administrasjonen ikke trodde at «Ukrainas framtid» var en av disse sakene, og at dets potensielle NATO-medlemskap var et «ikke-problem».

«Dette handlet ikke om NATO,» sa Chollet, som motsa seg sjøl et øyeblikk seinere, og sa: «Ved å utføre denne totalt uberettigede og uprovoserte krigen, var [Putins] mål å prøve å skille USA fra Europa og svekke NATO.»

Selvfølgelig uttalte Putin selv offentlig mange ganger før invasjonen at Ukrainas potensielle NATO-medlemskap var et viktig sikkerhetsproblem for Russland. 

Uker før Russland startet sin krig mot Ukraina, hevdet Putin at Russlands bekymringer om NATO-utvidelsen ble ignorert . «Vi må løse dette spørsmålet nå … [og] vi håper veldig at vår bekymring vil bli hørt av våre partnere og tatt på alvor,» sa han seinere . 

War on the Rocks’ Ryan Evans sa til Chollet at han tar Putins uttalelser om NATO «seriøst», og la til: «Jeg er litt slått ut av at de avviste å snakke om spørsmålet om NATO-utvidelse.»

Forrige artikkelForskning: Pfizer-vaksine risikerer å endre DNA
Neste artikkelHvorfor er det å være vaxxer en kampsak for Rødt?