Zelenskij forbyr 11 opposisjonspartier

0
Zelensky tildeler Høyre Sektor-kommandør Dmytro Kotsyubaylo prisen "Helt av Ukraina".

Vladimir Zelenskij, som av vestlige politikere er foreslått til fredsprisen, har forbudt tre TV-kalaner og 11 opposisjonspartier. Det største blant de partiene som er forbudt har 10 prosent av setene i nasjonalforsamlinga. Dette skriver Al Jazeera.

Det største partiet som er rammet av forbudet er Опозиційна платформа — За життя, som på engelsk kaller seg Opposition Platform for Life, som har 44 av 450 seter i det ukrainske parlamentet og har den nest største blokka i Verkhovna Rada, Ukrainas parlamentDe fleste medlemmene er fra den russisktalende østlige regionen Ukraina, ifølge Radio Free Europe. Lederen er Viktor Medvedchuk, som angivelig har et vennskapelig forhold til Russlands president Vladimir Putin. Rundt 19 prosent av ukrainerne støtter OPFL.

I sin kunngjøring natt til søndag sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskij : «Aktivitetene til disse politikerne rettet mot splittelse eller samarbeid vil ikke lykkes, men vil få et hardt svar.» Ukrainas regjering innførte krigslover etter den russiske invasjonen, og partiforbudene vil fortsette inntil videre. Ukrainas justisdepartement vil håndheve avgjørelsen, sa Zelenskij.

Mindre partier som skal suspenderes inkluderer Opposisjonsblokka, Sharia-partiet, Vårt, Venstreopposisjonen, Foreninga av venstrekrefter, Staten, Ukrainas progressive sosialistiske parti, Sosialistpartiet Ukraina, Sosialistene og Vladimir Saldo-blokka.

Ved begynnelsen av sitt presidentskap i 2019 lovet Zelenskyy å «aldri, aldri stenge noe TV-nettverk», og nøkkelmedlemmer av partiet hans, Folkets tjener, var faste gjester i studioene til de tre TV-stasjonene han nå vil forby.

Nettverkene ga bred dekning til hans forsøk på å løse separatistkonflikten. Men de siste månedene begynte de å kritisere Zelenskijs politikk hardt da populariteten hans falt.

Nå sier Zelenskij at dekningen deres er «propaganda finansiert av aggressorlandet som undergraver Ukraina på sin vei» til medlemskap i EU og NATO.

EU har gitt Zelenskij en reprimande for å ha stengt TV-kanalene, men USA gir ham helhjertet støtte.

Zelenskij ble valgt i 2019 med en enorm oppslutning på hele 73 prosent da han lovte å skape fred i landet og forsoning med den russisktalende delen av befolkninga. De russisktalende gikk da også mann av huse for å stemme på ham.

I det siste har Zelenskijs popularitet falt dramatisk. Ifølge en nylig meningsmåling fra Kyiv International Institute of Sociology er det bare 30 prosent av ukrainerne som vil at han skal stille til en ny periode og bare 23 prosent som vil stemme på ham.

Forrige artikkelSkremmende offisielle tall fra Canada – trippelvaksinerte utvikler immunsvikt
Neste artikkelKina ser paralleller mellom Ukraina og Taiwan