Terrorbombe mot separatistenes hovedstad Donetsk

0
En ukrainsk klasebombe dreote 23 sivile i Donetsk. Kiev får hjelp til å skrive om historien av blant annet den italienske storavisa La Stampa.

Vestlige medier hevder at Russland har bombet sine allierte

Mandag 14. mars be ei travel handlegate i byen Donetsk, som er hovedstad i utbryterrepublikken med samme navn bombet med en klasebombe. Det var midt i den travleste handletida og bomben drepte minst 23 sivile, skriver The Guardian.

Blant de drepte var det også flere barn.

Moskva anklager ukrainske styrker for å ha avfyrt et Tochka-U missil mot byen, og det sies at dette missilet fører 100 slike bomber, men at bare en av dem eksploderte i handlegata.

Ifølge DPR-leder Denis Pushilin bar missilet en klasebombe. Den ble skutt ned, men fragmentene drepte 18 mennesker øyeblikkelig. Ytterligere tre personer døde av alvorlige sår på sykehus. Trettifem mennesker ble såret. 15. mars ble erklært som en sørgedag i DPR. Ifølge det russiske forsvarsdepartementet ble missilet skutt opp omtrent klokken 11.30 lokal tid, fra et område kontrollert av ukrainske nasjonalistiske grupper.

Ukrainas president Vladimir Zelensky har angivelig avskjediget sjefen for Kievs militæroperasjon i Donbass, Alexander Pavlyuk, på grunn av hans beslutning om å skyte et Tochka-U-missil mot Donetsk uten autorisasjon, sa viseavdelingssjef for DPR-militsen Eduard Basurin tirsdag, skriver Greek City Times.

Den indiske avisa The Republic World skriver:

«Det verste er de sivile dødsfallene: 20 ble drept, ifølge foreløpige data, og ni ble såret. Hvis den hadde nådd til bestemmelsesstedet og fungert, ville ødeleggelsesrekkevidden vært 500 meter – ingenting ville vært igjen i det hele tatt,» sa lederen for DPR. Aleksei Kulemzin hevder at raketten som ble avfyrt av Ukrainas væpnede styrker ble skutt ned i nærheten av regjeringsbygningen.

Myndighetene i Kiev påstår på sin side at bomben var «en russisk provokasjon», og de får hjelp til denne framstillinga av historien av storaviser som den italienske La Stampa (se bildet over).

Men det har formodningene mot seg at Russland skulle ha bombet sine egne allierte for å lage et propagandapoeng. Ukrainske styrker har bombet de to sjøloppnevnte folkerepublikkene Donetsk og Luhansk siden 2014, og i denne perioden har de drept om lag 14.000 mennesker der. Det er langt mer rimelig å anta at bomben er en av mange i en lang serie med ukrainske angrep på sivile i Donbass. Ukrainske styrker har bombet Donetsk og Luhansk kontinuerlig i 2022. I perioden før den russiske invasjonen ble angrepene intensivert.

Ukrainsk TV-vert siterer Adolf Eichmann og oppfordrer til drap av russiske barn

TV-verten for den ukrainske kanalen Channel 24 TV, Fahruddin Sharafmal, siterte den nazistiske krigsforbryteren Adolf Eichmann og sa om russiske barn at:

«Ved å drepe barn vil de aldri vokse opp og nasjonen vil forsvinne … og jeg håper at alle vil bidra og drepe minst én Moskal.»

Et par dager etterpå skal Sharafmal ha beklaget uttalelsen og bedt om unnskyldning. Men en slik uttalelse er vel ikke noe man bare tilfeldigvis sier ved et uhell?

Forrige artikkelDet er stor uro under himmelen
Neste artikkelDr. Snellingen om Regjeringens høringsnotat: – Vi risikerer mer angrep på frihet og ferdsel