Saudi-Arabia vurderer å selge olje til Kina for yuan i stedet for dollar

0
puzzle pieces of saudi arabia and china flags. vector illustration isolated on white background

En potensielt stor trussel mot dollarhegemoniet

Wall Street Journal skriver at Saudi-Arabia er i samtaler med Kina for eventuelt å gå over til å ta betalt i yuan renminbi for oljesalg til Kina i stedet for dollar, slik det har vært til nå.

Saudi-Arabia ser ut til å ønske å gjøre seg mer uavhengig av USA. Ifølge Wall Street Journal vurderer de å ikke lenger handle olje eksklusivt mot amerikanske dollar. For eksempel har det lenge vært arbeidet for å gjøre oljeforretninger med Kina i yuan. Samtaler i denne retninga har angivelig pågått siden 2016. Årsaken skal trolig være økende misnøye med USA i det oljeproduserende landet.

I tillegg vil en overgang fra amerikanske dollar i handel med Kina til yuan også gi Saudi-Arabia noen fordeler. Yuan som blir anskaffet på denne måten kan brukes til å betale kinesiske selskaper som er involvert i megaprosjekter i ørkenstaten. Og dette uavhengig av valutasvingninger på kapitalmarkedene.

Omlag 80 prosent av verdens olje handles i dollar. Det betyr at alle kjøpere og selgere av olje, altså alle verdens land, må kjøpe dollar for å kunne gjøre denne handelen. Det er det stabile grunnlaget for dollarhegemoniet.

Denne petrodollaren ble avtalt mellom USA og Saudi-Arabia i 1974 og erstatter den tidligere gullstandarden.

Dollaren er blitt regnet som «trygg havn» for alle investorer. Men Biden-administrasjonens drakoniske sanksjoner mot Russland tvinger også dette landet til å rive seg helt løs fra dollar og gå over til å handle i egen valuta, gull eller yuan. Dette vil spre seg over hele Eurasia, og vil fort kunne bli en trussel mot USAs politiske og økonomiske hegemoni.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.