Saudi-Arabia vurderer å selge olje til Kina for yuan i stedet for dollar

0
puzzle pieces of saudi arabia and china flags. vector illustration isolated on white background

En potensielt stor trussel mot dollarhegemoniet

Wall Street Journal skriver at Saudi-Arabia er i samtaler med Kina for eventuelt å gå over til å ta betalt i yuan renminbi for oljesalg til Kina i stedet for dollar, slik det har vært til nå.

Saudi-Arabia ser ut til å ønske å gjøre seg mer uavhengig av USA. Ifølge Wall Street Journal vurderer de å ikke lenger handle olje eksklusivt mot amerikanske dollar. For eksempel har det lenge vært arbeidet for å gjøre oljeforretninger med Kina i yuan. Samtaler i denne retninga har angivelig pågått siden 2016. Årsaken skal trolig være økende misnøye med USA i det oljeproduserende landet.

I tillegg vil en overgang fra amerikanske dollar i handel med Kina til yuan også gi Saudi-Arabia noen fordeler. Yuan som blir anskaffet på denne måten kan brukes til å betale kinesiske selskaper som er involvert i megaprosjekter i ørkenstaten. Og dette uavhengig av valutasvingninger på kapitalmarkedene.

Omlag 80 prosent av verdens olje handles i dollar. Det betyr at alle kjøpere og selgere av olje, altså alle verdens land, må kjøpe dollar for å kunne gjøre denne handelen. Det er det stabile grunnlaget for dollarhegemoniet.

Denne petrodollaren ble avtalt mellom USA og Saudi-Arabia i 1974 og erstatter den tidligere gullstandarden.

Dollaren er blitt regnet som «trygg havn» for alle investorer. Men Biden-administrasjonens drakoniske sanksjoner mot Russland tvinger også dette landet til å rive seg helt løs fra dollar og gå over til å handle i egen valuta, gull eller yuan. Dette vil spre seg over hele Eurasia, og vil fort kunne bli en trussel mot USAs politiske og økonomiske hegemoni.

Forrige artikkelØsterrike slutter å bøtelegge ikke-vaksinerte
Neste artikkelKostbare allianser