Forskjells-Norge: Sanksjonene vil gjøre deg fattigere og de rike rikere

0

USAs og EUs sanksjoner rammer vanlige russere med drakonisk tyngde. De rammer naturligvis også milliardærene, eller oligarkene, som de heter når det dreier seg om Russland. Men milliardærer vet å sno seg. Vestens økonomiske krig rammer først og fremst folket i Russland.

Dernest rammer sanksjonene vanlige mennesker i Vesten. Levekostnadene i Norge er allerede blitt vesentlig høyere på grunn av sanksjonene. Det snakkes om bensinpriser på opp mot 40 kroner literen. Det slår beina under familieøkonomien til uhyggelig mange mennesker. I tillegg gjør det nesten alle varer mye dyrere, siden alle varer må transporteres.

Og ikke minst gjør det maten dyrere, også fordi moderne matproduksjon og moderne gjødselproduksjon handler om olje.

Det er ikke noe tiltak i Norge i nyere tid som til de grader har undergravd levestandarden til arbeiderklassen og andre vanlige, arbeidende mennesker som nettopp disse sanksjonene.

Hvis man virkelig vil skape et Forskjells-Norge er det den riktige linja å slå inn på. Sanksjoner er økonomisk krigføring – også mot arbeiderklassen i eget land.

Derfor er det helt ubegripelig at sosialistiske partier kan støtte Vestens økonomiske krigføring.

Og det kommer mer, mye mer.

Slik ser utviklinga av FAOs matvareindeks ut:

For de fattigste i verden betyr dette massiv hungersnød.

Les også: Biden’s sanctions on Afghanistan threaten to kill more civilians than two decades of war

De globale matvareprisene er allerede på rekordhøye nivåer, med referanseindeksen for FN som har økt med mer enn 40 % de siste to årene. Økningen har fått dødelige konsekvenser. Matusikkerhet har doblet seg de siste to årene på grunn av lockdown, og Verdens matvareprogram anslår at 45 millioner mennesker er på randen av hungersnød. Den nåværende krisa kommer til å gjøre ting verre, og sannsynligvis sende sulten til nivåer vi ikke har sett maken til i nyere tid ettersom konflikten gjør millioner av mennesker til flyktninger og sender matvareprisene enda høyere.

Og dette er før Russland har svart på Vestens sanksjoner med egne sanksjoner. Russland kan komme til å svare med samme mynt, med å stanse energieksporten til Vesten. Mange land vil ikke klare å takle det. Brudd i forsyningskjeder, sult og ekstrem fattigdom vil følge.

Alvorlig også i Norge

Matprodusenten, Orkla og Scandza, har store kontrakter med norsk dagligvarebransje. De vurderer nå å ta i bruk en unntaksregel som gir dem muligheter til å øke prisene utenom de fastsatte tidene.

Matprodusentene kan øke prisen to ganger i året til dagligvaremarkedet, i februar og juli.

Det var hovedårsaken til at prisen på enkeltvarer på det meste økte med 70 prosent i februar.

I ekstraordinære situasjoner som krig og naturkatastrofer kan aktørene benytte seg av såkalt «force majeure», et konsept der uforutsette hendelser setter vanligere regler ut av spill. Prinsippene i force majeure gjør det i denne sammenheng mulig å endre kontraktene, og dermed mulighet til å øke prisene utenom februar og juli.

Siden strømprisen i Sør-Norge i realiteten styres av energiprisene i EU (takket være regjeringa) har vi fått denne utviklinga hittil i år:

Men milliardærene blir rikere

Tider som disse er gylne for de rikeste av de rike. De kan bruke slike prishopp til å bli enda rikere. Et typisk er Warren Buffett, støttespiller og investor for Bill Gates, og en av verdens rikeste menn. Han spekulerer nå i de store prisøkningene på energi, og tjener nye milliarder dollar på det.

Han vedder nå halvparten av Berkshire-Hathaways formue, 80 av 150 milliarder dollar, på stigende aksjekurser, og alt tyder på at det blir en gullgruve av en annen verden.

Så hvis du ønsker at folk skal bli fattigere, at det skal bli mer sult i verden og at milliardærene skal bli rikere, kan det være lurt å gå inn for drakoniske økonomiske sanksjoner. Men hvis du ønsker mindre klasseforskjeller og mer velstand, er det ikke så lurt.

Les: De omfattende økonomiske sanksjonene rammer verdens folk

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSaudi-Arabia henretter 81 mennesker på en eneste dag
Neste artikkelDet er vakkert, og det stinker