Den russiske gasseksporten til Kina har økt siden invasjonen i Ukraina

0
En pumpestasjon på Power of Siberia-ledningen

Russland har økt gassforsyninga til Kina via sin Power of Siberia-rørledning etter at invasjonen av Ukraina begynte, sa ENN Energys finansdirektør Liu Jianfeng på selskapets resultatoppdatering. ENN er et av Kinas største gassselskaper og kjøper gass fra store oljeselskaper, inkludert China National Petroleum Corp, som driver importrørledningen på sin side av grensa.

Power of Siberia-rørledninga sender gass fra Øst-Russland til Nord-Kina, som vil øke til en maksimal kapasitet på 38 milliarder kubikkmeter per år. Power of Siberia-rørledningen begynte å pumpe forsyninger i 2019; Russland sender også flytende naturgass (LNG) til Kina. Den eksporterte 16,5 milliarder kubikkmeter (bcm) gass til Kina i 2021.

Power of Siberia-nettverket er ikke koblet til rørledninger som sender gass til Europa, som har møtt høye gasspriser på grunn av knappe forsyninger, et av flere spenningspunkter med Moskva.

I mellomtida sa Gazprom, som har monopol på russisk gasseksport via rørledning og som driver den russiske siden av rørledningen, tirsdag at eksporten til Kina fortsetter å vokse under sin bilaterale langsiktige avtale med CNPC. Gasseksporten hadde også økt før invasjonen, og Gazprom sa i midten av februar at den nettopp hadde satt en daglig rekord for eksport til Kina via rørledningen.

For en måned siden ble Russland enige om en 30-årig kontrakt for å levere gass til Kina via en ny rørledning og vil gjøre opp det nye gassalget i euro, og styrke en energiallianse med Beijing midt i under en situasjon der Moskva har et svært anstrengte forhold til Vesten på grunn av Ukraina og andre problemer. Gazprom gikk med på å forsyne den kinesiske statlige energigiganten CNPC med 10 milliarder kubikkmeter gass i året, sier russiske og kinesiske kilder.

Kommentar: Vestlig ønsketenkning at Kina skulle bryte med Russland

USA og NATO har truet og presset Kina for å få landet til å bryte med Russland eller i det minste ikke hjelpe Russland å stå imot sanksjonene. Når vi ser hvor stor den gjensidige avhengigheten mellom Russland og Kina er, framstår dette som fullstendig urealistisk ønsketenkning. Det er i Kinas interesse å ha et best mulig forhold til Russland. Det er Europa som burde frykte konsekvensene av sanksjonene.

Forrige artikkelDet frie mennesket – Intervju med Ann Helen Gjermundsen
Neste artikkelBritisk forskning: PCR-testene er upålitelige, dyre og bortkastet