De vestlige korporasjonene flykter fra Russland og Amazon går inn på Ukrainas side

0
Moscow, Russia - April 13, 2014: Fast-food restaurant "McDonald's" in Moscow. As of mid-February 2014 Russia had 416 restaurants, "McDonalds"

Finansavisa Financial Times har to nyhetsartikler som det er verdt å nevne. Den ene forteller om at merkevaregigantene flykter fra Russland eller reduserer sin virksomhet der dramatisk.

Den andre sier at toppsjefen i Amazon erklærer at selskapet vil støtte Ukraina.

Da Russland åpnet seg for Vesten i 1990 var det lengre køer utenfor den nye McDonald’s på Pusjkin-plassen i Moskva enn ved Lenins grav, sa Denis Healey i Financial Times.

Russernes omfavnelse av vestlige hurtigmat-, brus- og jeansmerker kom snart til å symbolisere triumfen til «kapitalistisk diplomati», observerte professor Jeffrey Sonnenfeld ved Yale School of Management denne uken, og la merke til at det amerikanske utenriksdepartementet hadde oppfordret amerikanske selskaper til å åpne i Moskva.

«Statsvitere pleide å argumentere for at ikke to land med en McDonald’s ville kjempe mot hverandre,» husket han. Selv etter at Jugoslavias blodige oppbrudd motsa den teorien og spenningene som ble bygget mellom vesten og Vladimir Putins regime, forble merkevarer som McDonald’s, Pepsi og Levi Strauss forpliktet til Russland.

Putins invasjon av Ukraina har endret det, og førte til en utvandring av vestlige selskaper fra Russland som er like plutselig som deres inntreden for mer enn tre tiår siden.

ExxonMobil, BP og Shell skynder seg å rigge ned russiske investeringer; Apple, Google og Facebook har innskrenket sine tjenester i landet; Walt Disney og Live Nation har skrotet filmlanseringer og rocketurner; og klesmerker som H&M og Nike har fulgt bilprodusenter inkludert Volkswagen, Toyota og Mercedes-Benz i å stanse leveranser eller operasjoner.

Den andre artikkelen forteller at: Ukraine war latest: Amazon CEO pledges to boost Kyiv’s cybersecurity capabilities

Noen flere detaljer får vi ikke vite fra den rosa finansavisa om dette, men vi noterer oss at Jeff Bezos og Elon Musk angivelig tapte 18,7 milliarder dollar på én dag på grunn av krigen. Dette er jo beregnet i aksjekurser, og ikke i reelle verdier, men det plager dem nok likevel.

Det er forøvrig ikke noe nytt at teknogigatene deltar i USAs kriger:

Les: Google samarbeidet med US State Department for regimeskifte i Syria

Skal vi tippe at kineserne står klare til å fylle det tomrommet de vestlige selskapene etterlater seg?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.