Børser og energimarkeder: Panikk over hele linja

0
Stock market crash.

Sanksjonene mot Russland har utløst panikk i energimarkedene og på børsene verden over.

Ifølge Fabian Huneke fra konsulentfirmaet Energy Brainpool ble naturgass handlet rundt klokken 9.30 mandag morgen 7. mars 2022 for levering dagen etter til rundt 335 euro per megawattime. Ifølge Huneke var prisen fortsatt 220 euro om morgenen klokken 08.00 og klokken 10.30 var den nesten 300 euro igjen. Dette skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten, som fortsetter:

Til sammenligning: 16. februar, rundt en uke før det russiske angrepet på Ukraina, ble det fortsatt omsatt naturgass til rundt 69 euro per megawattime for levering dagen etter.

Informasjonen gitt av energimarkedseksperten gjelder det tyske markedsområdet på handelsplattformen Pegas, som drives av energibørsen EEX. Huneke snakket om en «panikkstemning» på markedene, bak som det var bekymring for fullstendig brudd i forsyningene.

Vil Russland stenge Nord Stream 1?

For første gang siden krigen mot Ukraina begynte har Russland truet med å stoppe gassforsyninga gjennom Nord Stream 1-rørledningen i Østersjøen. Dette skriver DWN i en annen artikkel.

– Vi har all rett til å ta en beslutning som «speiler» sanksjonene, og til å utstede en embargo på transitt av gass gjennom Nord Stream 1-rørledningen, som i dag kjører på en maksimal kapasitet på 100 prosent, sa Russlands visestatsminister Alexander Novak i en tale sendt på statlig fjernsyn mandag kveld. Han kommenterte at Tyskland har stanset Nord Stream 2-rørledninga, som Russland prøver å sette i drift.

«Men vi tar ikke den avgjørelsen ennå. Ingen vinner på det», sa Nowak. Imidlertid ser Russland seg nå presset i denne retningen av europeiske politikere og deres anklager. Forbundsregjeringa i Tyskland stanset den kontroversielle rørledninga etter at Russland invaderte Ukraina 24. februar.

Nowak sa at Russland følger uttalelsene til vestlige politikere som ønsker å bryte ut av russisk gass og olje. EU-politikerne overoppheter nå energiprisene gjennom sine handlinger.

Russland er den største oljeleverandøren i Europa – med 30 prosent av det årlige forbruket på 500 millioner tonn. «Det er helt åpenbart at det å gi opp russisk olje vil få katastrofale konsekvenser på verdensmarkedet,» understreket Nowak. Han spådde oljepriser på rundt 300 dollar per fat.

«Europeiske politikere bør ærlig advare sine innbyggere og forbrukere om at prisene på drivstoff, elektrisitet og varme da vil skyte i været.» Russland er forberedt og vil finne andre salgsmarkeder enn Europa og USA, sa Nowak.

EU og Tyskland har med kombinasjonen av det utopiske «grønne skiftet» der de har lagt ned velfungerende energiproduksjon og sanksjonene mot Russland skutt seg sjøl i begge føttene. Unionen har ingen reelle alternativer, og snakket om at russisk gass skal erstattes med mye dyrere flytende naturgass fra USA er også i det blå. Det vil ta minst fire år å bygge en terminal med tilstrekkelig kapasitet, skriver DWN.

Panikk på børsene

I USA raser Standard & Poor 500-indeksen utforbakke:

I Europa faller Euro Stoxx som en stein:

Prisene på nikkel går til himmels fordi nikkel er en vesentlig komponent i energiteknologi:

Europeiske bankaksjer stuper:

Og prisen på hvete går rett til himmels:

Som vi har pekt på tidligere finnes det en underliggende forklaring på dette økonomiske «blodbadet», og det er den finanskrisa som startet i 2019 og som ble ytterligere forverret av den vanvittige lockdownpolitikken. Men det at priser og kurser nå er i fullstendig krisemodus akkurat nå, er en direkte følge av sanksjonene mot Russland.

Så vidt vi har forstått støtter alle partier på Stortinget denne sanksjonspolitikken. Den kommer velgerne deres til å merke i form av den verste nedgangen i levestandard siden annen verdenskrig. Vi håper partikontorene har dokumentene klare for å forklare velgerne sine at dette er en pris de må være villige til å betale i stedet for et alternativ som hadde vært vesentlig billigere – og tryggere, nemlig å gi Russland de sikkerhetsgarantiene landet har bedt om.

Forrige artikkelSpørsmål om vaksinens kvalitet og sikkerhet
Neste artikkelWien-forhandlingene om Iran ved veiskille